Danas je u Službenom listu Europske unije objavljena Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području cijele Europske unije. Zaštita naziva „Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.
„Paška sol“ – sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.
„Paška sol“ – solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli tj. prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija „Paške soli“ – solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške soli“ – sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima.
„Paška sol“ proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti.
Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, odnosno značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.
Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
najnovije
najčitanije
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Vaterpolo
BLIZU TRIJUMFA
Jadran na korak do trećeg uzastopnog naslova
Hrvatska
GORDAN JANDROKOVIĆ
Predsjednik Hrvatskog sabora čestitao osvajačima medalja na EP-u u karateu
Hrvatska
ministar
Anušić: Trump ima pravo kada kaže da treba više izdvajati za obranu
Zadar
SUNSET SPORTS FESTIVAL
Block Party označio početak odbrojavanja do najpoznatijeg sportsko-poslovnog događaja u regiji
Svijet
JEZIČNA DILEMA
Lav ili Leon: Kako bi se trebalo zvati novog papu? Evo što kaže Institut za hrvatski jezik
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
NAŠ ZADAR
‘LIPOTA ZADRA’ Video zadarskih maturanata osvojio društvene mreže: ‘To su geni dalmatinski…’
Hrvatska
ISTRAŽIVANJE HGK
Premium smještajna ponuda u 2024. uprihodila 1,4 milijarde eura
Zadar
PU ZADARSKA