Subota, 13. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Paška skuta u manjem pakiranju traje duže

12.03.2011. 23:00
Paška skuta u manjem pakiranju traje duže


– Željeli smo se prilagoditi tržištu i skuta u manjim pakiranjima je dobro prihvaćen na tržištu, kaže rukovoditelj Nenad Škoda
Pri dolasku u pogon „Paške sirane” u kojem se proizvodi skuta prvo što se vidi je oblak pare što se uzdiže nad velikom posudom prekrivenoj poroznim platnom. Kroz tu paru jedva se i zamjećuje rukovoditelj Nenad Škoda koji nadzire proces proizvodnje. Tako bi se moglo reći kako se u „Paškoj sirani” doslovno radi punom parom. Nije to slučajno.
Veliki zaokret
U siječnju je počela sezona mužnje koja traje do lipnja i kroz to se vrijeme pravi paški, a uz paški sir proizvodi se i skuta. Nekada su skutu proizvodili isključivo ovčari, a kada bi se navečer vratili s pašnjaka besplatno bi je dijelili prijateljima i susjedima. No, ta su vremena prošla, a u proizvodnji skute se dosta toga promijenilo.
– Zbog povoljne otkupne cijene ovčjeg mlijeka mnogi ovčari mlijeko prodaju otočnim siranama jer na taj način imaju siguran prihod i manje posla, ali i manje rizika. Opredijeli su se za prodaju mlijeka, a ne za pravljenje paškog sira i tako smanjili rizike poslovanja. Zbog toga je došlo do velikog zaokreta u proizvodnji skute i danas se 70 posto skute proizvodi u siranama, navodi Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
U manjem pakiranju
Skuta je sezonski proizvod koji ima kratki rok trajanja i uglavnom se prodaje u komadima od jednog do dva kilograma koji su umotani u porozno platno. Međutim, tako veliko pakiranje mnogim kupcima ne odgovara i zbog toga je „Paška sirana” počela proizvoditi skutu u manjem pakiranju, u plastičnoj ambalaži, prerađenu tako da može trajati duže od tri dio četiri dana.
– Željeli smo se prilagoditi tržištu i skuta u manjim pakiranjima je dobro prihvaćen na tržištu, kaže Nenad Škoda.
Skuta se proizvodi od sirutke koja se postepeno zagrijava, a zagrijavanjem nastaje gusta masa koja se na temperaturi od 97 stupnjeva pretvara u skutu. Skuta se vadi posebnim sredstvom nalik velikoj žlici koje ima rupice kako bi istekla tekućina. Stavlja se u porozno platno koje se u Pagu naziva peca. Peca se sveže i objesi i ostavi od šest do osam sati na cijeđenju. Nakon cijeđenja, skuta je okruglog oblika, a na gornjem dijelu, gdje je peca bila vezana, ima nabore. Svježa skuta je vrlo mekana i može se, primjerice, mazati na kruh. Ima slatkast okus koji podsjeća na razblaženi okus ovčjeg mlijeka.
Čisti proteinski proizvod
– „Skuta je zdrava hrana i čisti je proteinski proizvod u kojem ima imunoglobulina i albumina. Zbog velikog sadržaja proteina skuta jača imunološki sustav organizma, a osobito je dobra za regeneraciju jetra,” kaže Nenad Škoda.
No, uz to, skuta se može koristiti i za dijetu.
 – Skuta sadržava manje od jedan posto mliječne masti, nema ugljikohidrata i to je jedan od razloga zbog čega se preporuča kao dijetalna hrana. Drugi razlog je to što je skuta zasitna i hranljiva tako da se i manjom količinom postiže osjećaj sitosti, navodi Škoda.
Na Pagu se svježa skuta jede sirova, često premazana na kruh. Nekad se jela umočena u bijelu kavu. Skuta koja je odstajala dva do tri dana koristi se za pravljenje kolača. U otočnim siranama smatraju kako bi skutu trebalo zaštititi, upravo kao što se radi na zaštiti paškog sira te kako bi i strance trebalo bolje upoznati s tim jedinstvenim otočnim proizvodom. Skuta je doista jedinstven proizvod koji je donedavno bio poznat i cijenjen samo među otočanima. Ona je nešto poput spojnice između svježeg ovčjeg mlijeka i paškog sira, mekana i ukusna, ispunjena blagom svježinom pašnjaka i kao takva je u svakom smislu posebna, zdrava, hranljiva i poželjna.