– Željeli smo se prilagoditi tržištu i skuta u manjim pakiranjima je dobro prihvaćen na tržištu, kaže rukovoditelj Nenad Škoda
Pri dolasku u pogon „Paške sirane” u kojem se proizvodi skuta prvo što se vidi je oblak pare što se uzdiže nad velikom posudom prekrivenoj poroznim platnom. Kroz tu paru jedva se i zamjećuje rukovoditelj Nenad Škoda koji nadzire proces proizvodnje. Tako bi se moglo reći kako se u „Paškoj sirani” doslovno radi punom parom. Nije to slučajno.
Veliki zaokret
U siječnju je počela sezona mužnje koja traje do lipnja i kroz to se vrijeme pravi paški, a uz paški sir proizvodi se i skuta. Nekada su skutu proizvodili isključivo ovčari, a kada bi se navečer vratili s pašnjaka besplatno bi je dijelili prijateljima i susjedima. No, ta su vremena prošla, a u proizvodnji skute se dosta toga promijenilo.
– Zbog povoljne otkupne cijene ovčjeg mlijeka mnogi ovčari mlijeko prodaju otočnim siranama jer na taj način imaju siguran prihod i manje posla, ali i manje rizika. Opredijeli su se za prodaju mlijeka, a ne za pravljenje paškog sira i tako smanjili rizike poslovanja. Zbog toga je došlo do velikog zaokreta u proizvodnji skute i danas se 70 posto skute proizvodi u siranama, navodi Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
U manjem pakiranju
Skuta je sezonski proizvod koji ima kratki rok trajanja i uglavnom se prodaje u komadima od jednog do dva kilograma koji su umotani u porozno platno. Međutim, tako veliko pakiranje mnogim kupcima ne odgovara i zbog toga je „Paška sirana” počela proizvoditi skutu u manjem pakiranju, u plastičnoj ambalaži, prerađenu tako da može trajati duže od tri dio četiri dana.
– Željeli smo se prilagoditi tržištu i skuta u manjim pakiranjima je dobro prihvaćen na tržištu, kaže Nenad Škoda.
Skuta se proizvodi od sirutke koja se postepeno zagrijava, a zagrijavanjem nastaje gusta masa koja se na temperaturi od 97 stupnjeva pretvara u skutu. Skuta se vadi posebnim sredstvom nalik velikoj žlici koje ima rupice kako bi istekla tekućina. Stavlja se u porozno platno koje se u Pagu naziva peca. Peca se sveže i objesi i ostavi od šest do osam sati na cijeđenju. Nakon cijeđenja, skuta je okruglog oblika, a na gornjem dijelu, gdje je peca bila vezana, ima nabore. Svježa skuta je vrlo mekana i može se, primjerice, mazati na kruh. Ima slatkast okus koji podsjeća na razblaženi okus ovčjeg mlijeka.
Čisti proteinski proizvod
– „Skuta je zdrava hrana i čisti je proteinski proizvod u kojem ima imunoglobulina i albumina. Zbog velikog sadržaja proteina skuta jača imunološki sustav organizma, a osobito je dobra za regeneraciju jetra,” kaže Nenad Škoda.
No, uz to, skuta se može koristiti i za dijetu.
– Skuta sadržava manje od jedan posto mliječne masti, nema ugljikohidrata i to je jedan od razloga zbog čega se preporuča kao dijetalna hrana. Drugi razlog je to što je skuta zasitna i hranljiva tako da se i manjom količinom postiže osjećaj sitosti, navodi Škoda.
Na Pagu se svježa skuta jede sirova, često premazana na kruh. Nekad se jela umočena u bijelu kavu. Skuta koja je odstajala dva do tri dana koristi se za pravljenje kolača. U otočnim siranama smatraju kako bi skutu trebalo zaštititi, upravo kao što se radi na zaštiti paškog sira te kako bi i strance trebalo bolje upoznati s tim jedinstvenim otočnim proizvodom. Skuta je doista jedinstven proizvod koji je donedavno bio poznat i cijenjen samo među otočanima. Ona je nešto poput spojnice između svježeg ovčjeg mlijeka i paškog sira, mekana i ukusna, ispunjena blagom svježinom pašnjaka i kao takva je u svakom smislu posebna, zdrava, hranljiva i poželjna.
najnovije
najčitanije
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Kultura
Prorokova škrinja
Nebojša Gunjević predstavio novi višeslojni roman u kojem je Zadar puno više od kulise
Crna Kronika
smrtni slučaj
79-godišnjak smrtno stradao u požaru vikendice: Vatra progutala kat kuće i krovište
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN
FOTO Zadrani pohrlili na Thompsona, pogledajte fotke
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
12. i 13. prosinca