Udruga “Novigradska dagnja” napravila je važan korak prema konačnom cilju – dobivanju zaštićene oznake izvornosti na europskoj razini. U Ministarstvu poljoprivrede početkom rujna potpisan je Ugovor o sufinanciranju izrade potrebne specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda.
Udruga uzgajivača školjaka “Novigradska dagnja” osnovana je u listopadu 2015. godine na inicijativu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-e), sa specifičnim ciljem podnošenja zahtjeva za zaštićenom oznakom izvornosti za Novigradsku dagnju u svojstvu skupine proizvođača. Udruga je u travnju 2016. godine dobila rješenje o upisu u registar udruga u nadležnom Uredu državne uprave te se u srpnju iste godine prijavila na natječaj u okviru Programa “Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta” za 2016. godinu.
– Do sada je napravljeno nekoliko važnih segmenata, kojima smo došli u priliku ući u postupak dobivanja oznake izvornosti. Riječ je o najvažnijoj kategoriji od tri moguće (oznaka zemljopisnog podrijetla, zajamčeno tradicionalni specijalitet i oznaka izvornosti, pr. a.), za koju su kriteriji najstrožiji. Usto, od ukupno 1.550 proizvoda koje Europska komisija priznaje kao izvorne, samo je 3 posto iz područja marikulture, a Novigradska dagnja trebala bi biti prva u Hrvatskoj, ističe Branimir Baždarić, tajnik Udruge Novigradska dagnja i savjetnik za ribarstvo i marikulturu u AGRRA-i.
Nakon brojnih pripremnih radnji u kojima je AGRRA pružila ključnu savjetodavnu i tehničku pomoć, Udruga je u rujnu potpisala Ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda vrijedan 74.820 kuna. Postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan je posao za skupine proizvođača i iziskuje značajna financijska sredstva za pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti, kako bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo.
– Imamo rok od dvije godine za izradu specifikacije i nakon toga 30 dana za podnošenje zahtjeva. Vjerujemo da će ovaj dio umjesto u dvije biti odrađen u jednoj godini, te da bi konačni cilj – zaštićena oznaka izvornosti na europskoj razini, mogao biti dosegnut za tri ili četiri godine, kaže Baždarić.
VELIKA I PUNA MESA
Na zadarsKom sveučilištu prošle je godine počela provedba projekta “Istraživanje kvalitete i promidžba NOVigradske DAgnje – INOVaDA”, kojim se želi kompletirati slika o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti školjkaša iz Novigradskog mora, te ih se usporediti s školjkašima iz drugih uzgojnih područja. Istraživački tim doc.dr.sc. Ivan Župan i doc.dr.sc. Tomislav Šarić sa suradnicima već u prvim koracima donijeli su nekoliko vrijednih saznanja, među ostalim kako česte i nagle promjene ekoloških uvjeta u Novigradskom moru dovode do veće produktivnosti te bolje popunjenosti dagnje mesom unutar ljušture, kako je prirast dagnji u periodu od 12 mjeseci bio izrazito visok, dok je mikrobiološka kvaliteta dagnji bila u potpunosti u skladu s važećim pravilnicima.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira