Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe
Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi slatkovodne ribe, fiš paprikaša. I na jedanaestoj “Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2016.”, slavonsko-baranjski fiš paprikaš majstori pokupili su prve dvije nagrade.
Tri prvoplasirane ekipe dobile su za nagradu kotliće i novčane nagrade, od 500 do 1.500 kuna.
Fiš paprikaš ekipe Belišće s kuharom Dubravkom Habusem proglašen je najboljim na ravnokotarskoj fišijadi, održanoj u subotu navečer na Dan državnosti. Drugo mjesto pripalo je Caffe baru H2O Zvonka Ljutića iz Benkovca za koga je kuhao Romano Klanček iz Belišća.
U konkurenciji 37 fiš paprikaš ekipa čast hrvatskog juga obranila je ekipa Stobreča, iz istoimenog mjesta kod Splita. U trećeplasiranoj ekipi kuhar je bio Dinko Šetka.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta u dalmatinskom štihu zadarskog zaobalja. Mogu obećati da ću doći i iduće godine braniti ovu pobjedu, rekao je Habus, glavni kuhar pobjedničke ekipe.
Benkovac je jednu noć mirisao na Slavoniju i Baranju. Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom te već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Bilo je odličnih fiš paprikaša, pa i onih za nijansu ispod te razine. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci sve bolje i bolje kuhaju fiš. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotare i Bukovice, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica i Grad.
Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, kaže meštrica od fiša Nada Mihić, predsjednica KUD-a “Ruža Hrvatska” iz Karina.
Pored fiš paprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca u znoju su pripremili srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.
– Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire, ističe Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovac
Miris koji se širio iz kotlića na benkovačke ulice izmamio je oko 1.000 posjetitelja. Za njih je postavljen i veliki video zid gdje se pratila utakmica Hrvatska – Portugal s Eura u Francuskoj.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
OBAVIJEST HEP-A
Neke ulice u Zadru i županiji dio ponedjeljka bez struje, evo popisa
Hrvatska
MLADI KRUMPIR
Trgovine pune krumpira, no na lički krumpir valja još malo pričekati
Nogomet
Sramotno skandiranje
Burnley osudio dio svojih navijača koji su pogrdno skandirali o tragediji momčadi Manchester Uniteda
Svijet
JOHN JACOB ASTOR
Za rekordan iznos prodan zlatni sat najbogatijeg putnika s Titanica. Spasio je suprugu, pa kraj dočekao uz cigaretu
Nogomet
Predsjednički izbori
Bivši trofejni trener Porta izabran za predsjednika kluba, pao čovjek koji je bio na toj funkciji 42 godine
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR