Dikljanski restoran Delfin ovoga je ljeta preuzeo novi šef kuhinje Goran Fot. Sumirajući preko 25 godina rada u ugostiteljstvu Fot je osmislio potpuno novu gastrokoncepciju restorana, nalazeći nadahnuće prije svega u francuskoj kuhinji.
– Francuska kuhinja je izvor ugostiteljstva te je stoga bilo potpuno suvišno puno dvojiti na koji način ćemo koncipirati naš jelovnik. Odlučili smo se za francuski pristup pripremi jela, jedan poseban i za naše zadarske prilike svakako nov kulinarski izazov. Daleko od toga da smo zapostavili naše domaće namirnice i jela, no potrudili smo se kombinirati ih na neke nove načine, u nekim novim kombinacijama kako bismo ‘osvježili’ gastrokartu Zadra, naglašava Fot.
Da ne nabrajamo što se sve to može pojesti u Delfina spomenimo samo neke delicije po Goranovu izboru: carpaccio od grdobine, bifteka, hobotnice ili miješani, crne njoke u umaku od kozica, proljetne pileće rezance u woku, janjeće kotlete cambera ili, pak, lungić na postelji od šumskih gljiva. U Delfina rade domaću tjesteninu, a posebice su ponosni na raviole. Ako gost izrazi želju, pripremit će mu se i kineski ili japanski specijaliteti. Slastice broje carpacio od voća, čokoladnu i tortu od limuna i naranče te pohani sladoled. Svoje umijeće u kuhinju Fot je demonstrirao i ove zime kada je kroz Delfin “prodefilirala” i talijanska, i istarska, i turska, i grčka, i brojne druge kuhinje. Za ekipu iz Zadarskog lista, pak, pripremio je izvrsni carpaccio od bifteka, maestralne teleće medaljone s rižom i bademima te za desert carpaccio od voća sa sladoledom. Pio se Plavac Tomić.
Recept šefa kuhinje
Teleći medaljoni s rižom i bademima
(za jednu osobu)
200 g telećih medaljona
100 g tikvica
50 g kozica
2 dcl bijelog vina
1 dcl vrhnja za kuhanje
10 dag maslaca
0,5 dcl konjaka
50 g badema
Na maslacu prepeći medaljone, podliti konjakom i vinom te dodati ribane tikvice, kozice i začine te na kraju podliti vrhnjem. Rižu skuhati na maslacu, prodinstati. Bademe podliti konjakom i vinom, začiniti te dodati u rižu da prokuhaju.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Oštra osuda
Habijan o ubojstvu u Murskom Središću: ‘Zakon postoji, ali nije dovoljan’
Kultura
Ljepota različitosti
U Kneževoj palači predstavljena 19. Interkulturalna Art promocija: ‘Umjetnost je najuspješniji oblik ljudske komunikacije’
Županija
Kuća putujuća
Vratili su se s Novog Zelanda i u Ruplju počeli prenamjenjivati kombije u kampere: ‘Svi su nam govorili da nismo normalni…’
Hrvatska
Priopćenje za medije
SDP o napadu na Radetu: ‘Ovo nije samo incident, nego simptom odnosa vlasti prema radikalizaciji i nasilju’
Hrvatska
Potpredsjednik Vlade
Bačić o zakonima o preostornom uređenju i gradnji: ‘Ne brinu me prosvjedi, zakoni su odlični’
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje