U sklopu 21. međunarodnih Dana masline u Pašmanu na istoimenom otoku upriličeno je 4. Međunarodno natjecanje Žgvacet 2019., u pripremanju gulaša od janjetine s bižima. Kuhalo se na otvorenome, u deset teća od 10 litara za deset ekipa.
Za svaki slučaj, ispred restorana De Loro, vlasnika Božidara Stagličića, spremala se gregada od 30 kg brancina, orada i "zeru" kumpira. Ktome još i 10 kg veprovine na divljač. Je, to je od onog orijaškog, trofejnog vepra teškog ni manje ni više nego 250 kg kojega je upucao Vjeko Bašić vlasnik biogradskog restorana Guste.
Ravnokotarski mesari iz Raštana i Gorice lešali su 4-5 kg teletine i cilog janjaca… Da, nedajbože, netko ne ostane gladan. Bilo je i drugih poslastica, fritula, kroštula kao i zabave za ugodno druženje. Ali i natjecanja.
Svima iste namirnice
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. žgvacet ili žgvancet. Važnost ove manifestacije je prezentacija domaćih ulja, ali jednako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev.
Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, ulje i biži. Svaka od ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite začine i mirodije. Nije bilo lako, a još je i ugrijalo. Ugrijala temperature, kako bi rekao Gojko Kevrić iz Dračevca.
Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.
Rivalstvo Trottera i Poljaka
– Ako me Trifun Poljak pobijedi, obisit ću se za prvu banderu, likovao je Nikola Katalinić, sa poznatim agronomom Marijanom Tomcem, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England.
Trotterima očito ne nedostaje prepotencije, ali imaju i pokriće jer su preklani u Sutomišćici bili premoćni pobjednici. Šampioni.
-Ako ne bude «muljanja«, moja ekipa sigurno pobjeđuje, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su i dosad iskazivale kao vješte kuharice. Visoke ambicije nije krila ni “Srdela Zadar” sa Ivanom Validžićem i Zoranom Prizmićem, zatim ekipa Raštana – mesari na čelu sa Mikulićem, Števanjom, Milankom i pojačanjem Ivanom Serdarevićem, a da se ne govori od domaćim favoritima Banj 1 (100%), Banj 2, Mrljane, Črvrčak Ždrelac i Preko sa Ugljana.
Samo jedna žena
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje «osmorici veličanstvenih« iz ocjenjivačkog suda na čelu sa MasterChefom Renatom Kraljevom. Uz njega profesor Davor Vidaković, Stipe Šimunov, Saša Predovan, Filip Erceg, Edo Majić, Mate Pestić i Vesna Benić. – Ma, ovo je čista diskriminacija, rekla je namignuvši Vesna jer je ona bila jedina dama u sastavu ocjenjivačkog suda. Samo jedna žena, kao u onoj monodrami Matije Prskalo.
Svi, natjecatelji i sudionici izleta u Pašmanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Zlatne dame i brončano odličje
Počinjemo od trećeg mista, rekao je voditelj manifestacije Ivica Štorić. Treće mjesto pripalo je momčadi Trifun Poljak.
– Prvi put pa bronca, zadovoljno je prokomentirao poznati vinar kojemu očito ni kuharske vještine nisu strane. Jelo je bilo više nego ukusno za što osim njega zasluge pripadaju Jadranu Jurinu Leri, Zdravku Grubešiću, zatim damama Christine iz Njemačke i Barbara iz Austrije, koje su zdušno pomagale. Mišale. Kušavale jelo, ali nerijetko i Trifunova opojna vina. Uglavnom, osmijeh im nije nije silazio s usana. – Uz ovakve dame uspjeh je zajamčen i dogodine. Ne treće već sto posto prvo misto, najavljuje Poljak.
Tajna u artičokama
Drugo mjesto ovaj put pripalo je ekipi Mrljane sastavljenoj od mladića – Ivan Livljanić, Šime Jureško, Marin i Karlo Cimera. – Ovo nam je prvo natjecanje. Pokazali smo da znamo raditi tradicionalna jela, pogotovo otočka, kaže Livljanić.
Pred njim i ekipom je očito lijepa kuharska budućnost. Pogotovo budu li slušali savjete šampionske ekipe Banj 1(100%) u sastavu Anita Kovačić i Jagoda Blagdanić.
-Ooo, kuhale smo mi dosad ohoho, uz smijeh kažu uglas Anita i Jagoda, inače članice KUD-a Nevijane. Još prije 10 godina “U istom loncu” emisje Htv-a kuhale su i asistirale kuharskim profesionalcima Marku Periću i Lidiji Kralj, koji su tada bili pobjednici. -Pobjedili su zato što smo mi donili banjsko maslinovo ulje i vodu iz banjskih bunara, ponosno tvrde Jagoda i Anita.
Ovo njima nije prva šampionska titula. Pobjedile su kuvajući za vrime Adventa na natjecanju u Neviđanima. Njihov bakalar na brudet (bez konšerve!) nije imao premca.
A što je bilo odlučujuće za pobjedu na Žgvacetu?
– Kuhale smo kao što kuvamo kući. Uz iste sastojke koje su koristil i svi ostali natjecatelji (meso, kapulu, biže, maslinovo ulje..) mi smo dodale mlade, tek ubrane artičoke. To je bilo odlučujuće, smatraju Jagoda i Anita, a i članovi žirija su u neformalnom razgovoru poslije priznali da su artičoke dale dodatan “gušt” šampionskom žgvacetu.
Višanje kao performans
E, a, što je bilo s Troterima, osjećam znatiželju čitatelja. Jesu li se obisili od banderu?! Jesu, bili su pripremili omču i čvrsto odlučili, ali srićom i odustali. Zadovoljili se performansom. U zadnji tren. Svatili da više vridi jedan dan života nego brdo zlata. A, osim toga – Dani masline i Žgvacet idu dalje. Trotterima se pruža šansa da Poljaka pobjede već dogodine, ako ne i prije, i da to proslave kao što su i preklani proslavili šampionsku titulu i počastili društvo u Katalinićevom restoranu. Samo, da opet ne bude besplatno. Jer, kako kažu dobro upućeni, besplatno je najskuplje
Tko hoće, uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo na rivi u Pašmanu. Štimung su svojim nastupima dodatno začinili KUD-ovi Nevijana iz Neviđana i Bokolje iz Dobropoljane. Ništa manje veselo nije bilo ni na rodu Kaneli kojim se vesela družina vraćala u Zadar, na Vitrenjak s kojega je i krenula na Pašman u misto Pašman. Kolega Marčina je na svoj način organizirao izbor Miss Kanele, a u jakoj konkurenciji pobjedu je odnijela članica Relaxa.
– Bilo je lipo. Valja ponoviti. Nezaboravno i sve u tom stilu govorilo na rastanku pa onda svi lipo svak svojoj kući pivajući.
A Žgvacet?!
Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod, ako se nastavi i još bolje osmisli!
Pokazna rezidba u Mađerićevom masliniku
Uz pjesmu klape Zikva maslinare i njihove goste dočekali su općinski načelnik Krešimir Ćosić i Petra Perinović, predsjednica Turističke zajednice općine Pašman.
-Imamo 25 OPG-a sa 50 proizvoda koji nose oznaku Hrvatski otočni proizvod. Po tome smo rekorderi u državi, kaže Petra, koja je maslinare povela prema samostanu sv. Duje u mjestu Kraj gdje ih je ugostio fra Ante Kekez.
Uz crkvu koja datira iz davne 1370. godine tu je i maslinik sa 160- 170 stupi starih preko 60 godina. Zanimljivost je da franjevci uz pomoć lokalnog stanovništva maslinik održavaju sve ove godine te proizvode maslinovo ulje. Prije maslina na tom istom djelu franjevci su uzgajali različite poljoprivredne culture, ali i vrcali med.
Osjeća se i danas da maslinaraska groznica trese otok, obnavljaju se stari i podižu novi maslinici.
– Na otoku su 3 velika zakupca, jedan sa 7 ha, i dva po 5 ha zasađenih maslinika, te još jedan u proceduri za 6 ha, uz interes još nekoliko investitora. Malih proizvođača tradicionalno ima jako puno, svaka obitelj na Pašmanu posjeduje nemali broj maslina, od kojih rade osim maslinovog ulja, sapune, kozmetiku likere, suvenire… Općina Pašman potiče OPG-ove sa područja općine, kaže općinski načelnik Krešimir Ćosić, koji je i sam budući maslinar.
U sklopu terenske nastave sudionici Dana masline posjetili su potom maslinik OPG-a Budislav Mađerić koji je nositelj priznanja Uzorni maslinar. Radi se o masliniku “na brigu” iz kojega plodovi daju vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje s kojim je OPG Mađerić lani postao apsolutni šampion međunarodne manifestacije maslinara i uljara "Noćnjak 2018".
Braća Budislav i Brane Mađaerić pripremili su za goste “švedski stol” na suhozidu sa friganim srdelama, inćunima, fritulama, kroštulama… Bilo je tu, naravno, vrhunskog maslinovog ulja kao i domaćeg vina. U takvom ozračju okorjeli agronom mr.sc. Marijan Tomac održao je pokaznu rezidbu na rod u već dobro naresanom masliniku.
PETRA PERINOVIĆ: Praksa, a ne iznimka
-Osim žgvaceta, na pašmanskoj rivi pripremali su se veliki brudet od ribe i gulaš od veprovine, a posjetitelji su mogli kupiti i proizvode naših vrijednih otočana, dobitnika prestižne oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Sve u svemu, iznimno smo zadovoljni posjetom te cjelokupnim konceptom organizacije. Otocima je potrebno što više ovakvih ili sličnih događanja u predsezoni i posezoni, a ako naglasak stavimo na maslinu, ti posjeti trebali bi postati praksa, a ne iznimka, izjavila je za Naše školje Petra Perinović, predsjednica TZO Pašman.
najnovije
najčitanije
Košarka
NBA liga
Oklahoma City Thundersi i Milwaukee Bucksi izborile finale drugog izdanja NBA cupa
Hrvatska
TRŽIŠTE POD PRITISKOM
Cijene kvadrata u Hrvatskoj rastu, ali tržište nekretnina usporava. Što slijedi?
Županija
Dječji vrtić Sabunić
Sveta Luca stigla u Privlaku i obradovala najmlađe
Svijet
NAIM KASEM
Čelnik Hezbolaha nada se da sirijske vlasti neće normalizirati odnose s Izraelom
Županija
POVODOM DANA PLANINA
Zadarski HGSS-ovci školarcima u Biogradu otkrili tajne spašavanja i timskog rada
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Crna Kronika
navodni sukob
Hrvoje Bajlo tvrdi da ga je napao pijani gradonačelnik Dukić. Policija opovrgnula tvrdnje
Zadar
opovrgava navode
Dukić o tvrdnjama za napad na Bajla: ‘Navodni novinar već godinama manipulira javnost i službe’
Zadar
CTP APARAT
Pomorska škola zadarskom rodilištu donirala sredstva za kupnju vrijednog uređanja
Županija
ministarstvo demografije