Mnogi gurmani će reći kako je Sukošan među popularnijim gastro mjestima na priobalju, poznat po brojnim konobama i restoranima.
– Sukošan je zapravo centar gastronomske ponude u Zadarskoj županiji, uvjeren je Neven Nadinić.
Glavne karakteristike kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s veoma malo začina, bez previše eksperimentiranja.
Sve začinjeno ćakulom
– Žurimo na marendu. Danas se sprema friška srdela na gradelama i blitva na maslinovom ulju, govori poveće društvo žureći se na marendu nakon svakodnevne jutarnje ćakule kod mesnice na autobusnom stajalištu.
Kriza i recesija vratile su i jeftinije marende u restorane. Ovdje u restoranima uz Jadransku magistralu jeftine tripice, gulaš ili fašol s kobasicom i pancetom sve su traženije marende.
– Marende su primjerene vremenu i socijalnoj situaciji. Pun pijat je 30 kuna, rekao je Darko Keran iz jednog restorana.
Pritom dodaje kako je kuhinja vezana uz tradiciju, a odlikuje je ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja.
– Otac je sa svojim društvom često išao na marendu u Sukošan, i to na tripice, gulaš ili na lešo meso posoljeno sa krupnom soli. Bilo je i drugih marendi, ali to su bile tri o kojima se najviše pričalo, navodi Marko Knežević iz Zadra dok čeka svoju porciju tripica.
Pritom njegov kolega Toni Zrilić, koji se gosti s gulašom, naglašava kako su tripice bile najdraže jelo njegovog oca.
– Hrana je ukusna, jednostavna i jeftina. Vrlo je vjerojatno da za te novce nećete naći ništa jednako dobro uzduž i poprijeko, tvrdi mjesni pekar Pjeter Rajmonda Kolgjeraj dok se s Bibinjcem Josipom Karabanom Čipom priprema marendati.
Priča o tripicama
Sukošan je poznat po svom kultnom čufritu, janjećim tripicama s nogicama, od pamtivijeka glavnom predjelu pečenoj janjetini s ražnja na svim momačkim i djevojačkim večerama.
– Naravno i po junećim tripicama za koje mnogi Zadrani zbog te slasne marende potegnu do nas u Sukošan, govore Željko, Neven, Joso, Tonči, Drago, Toni, Miro, Bene, Dragan i drugi iz društva ispred Veseljaka.
Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, tripe, škembići, dropci, burag, vampi.
– Ovdje su kuhane tripice “ka knjiga”, jednoslojne, višeslojne, jednostavno neodoljive. E da, nikako ne zaboravite vino, bez njega bi ovo bila krnja priča, uvjerava nas Bene.
U Sukošanu je, kažu, običaj da se obvezno prije posluživanja pospu ribanim parmezanom.
Pojam marende se razlikuje od sjevernjačkog gableca. Marenda je i više od samog jela.
– Atmosfera u sukošanskim konobama i restoranima je sasvim domaćinska, opuštena. Dobiva se dojam obiteljskog okupljanja neke velike sukošanske obitelji, uvjeravaju nas ugostitelji.
najnovije
najčitanije
Košarka
Euroliga košarkaša
Real Madrid i trećom pobjedom protiv Baskonije osigurao završni turnir Eurolige
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda