Završetkom sezone na zadarskom Poluotoku sve je više zatvorenih ugostiteljskih objekata koji će svoja vrata otvoriti tek na proljeće.
Tijekom zime u staroj gradskoj jezgri radi tek nekolicina restorana, otvorenih kako ne bi morali davati otkaze zaposlenicima, te se snalaze i preživljavaju uz slabi promet, a visoke troškove održavanja i najma.
O tome kako preživjeti zimu na Poluotoku, koji je već sada u poslijepodnevnim satima prazan, razgovarali smo sa Stipom Kneževićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadar. On je istaknuo kako imaju velikih problema tijekom zime jer imaju jako malo posla te na mjesečnoj bazi gube novce.
– Imamo velike troškove plaća, struje i ostalih režija, kao i najma. Apelirali smo u Grad Zadar da ugostiteljima, koji su u najmu u gradskim prostorima, tijekom zimskih mjeseci smanje cijene najma, ali još nismo dobili odgovor. U Dubrovniku su, na primjer, dogovorili da ugostitelji ne moraju plaćati najam štekata, a sve u cilju da nastave raditi cijelu zimu, a kod nas kao da nitko iz gradske uprave ne reagira, rekao nam je Knežević.
Istaknuo je kako je Đir po gradu malo pomogao radu ugostitelja, ali to nije dovoljno kako bi radili svi restorani. I dok tijekom zime imaju problema s viškom radnika, tijekom ljeta imaju drugi problem – nedostatak radne snage.
– Tijekom turističke sezone imamo problem s nedovoljnim brojem radnika pa moramo dovoditi radnike iz unutrašnjosti ili iz inozemstva. Kod mene je tako radilo nekoliko Slavonaca, ali i jedna gospođa iz Austrije koja je odradila sezonu te se potom vratila u Austriju. Velik broj sezonskih radnika nema dovoljno znanja te ih je potrebno ranije zaposliti i dodatno educirati prije nego počnu s radom, ali oni su ipak samo priučeni radnici. Većina tih radnika nakon sezone ode, teško je naći radnike, a još je teže zadržati dobre radnike. Samo bi budala pustila dobrog radnika da ode, rekao nam je Knežević. Dodao je kako kod njega tijekom ljeta rade i srednjoškolci. Istaknuo je kako poslodavci moraju biti korektni, posebno prema mladima da ih se privoli da rade taj posao i dalje, kako bi u konačnici dobili iskusan i kvalitetan kadar u ugostiteljstvu.
najnovije
najčitanije
Svijet
RUSKI MINISTAR
Lavrov: Rusija će nastaviti gađati lokacije koje koristi ukrajinska vojska
Nogomet
stručni komentator
Jeličić o kiksu Splićana: Hajduk me zakucao. Zaslužio je puno više
Županija
dračevac
Ministar Anušić na obilježavanju 34. obljetnice ustrojavanja Pauka
Nogomet
SUPERSPORT HNL
NOVI ŠOK ZA HAJDUK! Osijek ih pobijedio na Opus Areni, u prvom dijelu ‘pocrvenio’ Brajković
Košarka
Prva muška liga, doigravanje
San Jazine Arbanasa o majstorici polufinala ugašen već na otvaranju
Crna Kronika
TRAGEDIJA U LEPURIMA
[FOTO] Ovo je kuća u kojoj se dogodilo ubojstvo i samoubojstvo. Doznajemo detalje
Crna Kronika
pronađena dva tijela
TRAGEDIJA U LEPURIMA Vatrenim oružje ubio ženu, a zatim i sebe
Zadar
SVETI SAKRAMENT
Restorani za pričesti i krizme rasprodaju se za dvije minute! Provjerili smo kako se kreću cijene
Županija
GRADSKA KNJIŽNICA BIOGRAD
Tihana Jurišić o rastu knjižnice i važnosti timskog rada: “Našu kvalitetu prepoznaju i brojni turisti”
Hrvatska
loše poslovanje