Završetkom sezone na zadarskom Poluotoku sve je više zatvorenih ugostiteljskih objekata koji će svoja vrata otvoriti tek na proljeće.
Tijekom zime u staroj gradskoj jezgri radi tek nekolicina restorana, otvorenih kako ne bi morali davati otkaze zaposlenicima, te se snalaze i preživljavaju uz slabi promet, a visoke troškove održavanja i najma.
O tome kako preživjeti zimu na Poluotoku, koji je već sada u poslijepodnevnim satima prazan, razgovarali smo sa Stipom Kneževićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadar. On je istaknuo kako imaju velikih problema tijekom zime jer imaju jako malo posla te na mjesečnoj bazi gube novce.
– Imamo velike troškove plaća, struje i ostalih režija, kao i najma. Apelirali smo u Grad Zadar da ugostiteljima, koji su u najmu u gradskim prostorima, tijekom zimskih mjeseci smanje cijene najma, ali još nismo dobili odgovor. U Dubrovniku su, na primjer, dogovorili da ugostitelji ne moraju plaćati najam štekata, a sve u cilju da nastave raditi cijelu zimu, a kod nas kao da nitko iz gradske uprave ne reagira, rekao nam je Knežević.
Istaknuo je kako je Đir po gradu malo pomogao radu ugostitelja, ali to nije dovoljno kako bi radili svi restorani. I dok tijekom zime imaju problema s viškom radnika, tijekom ljeta imaju drugi problem – nedostatak radne snage.
– Tijekom turističke sezone imamo problem s nedovoljnim brojem radnika pa moramo dovoditi radnike iz unutrašnjosti ili iz inozemstva. Kod mene je tako radilo nekoliko Slavonaca, ali i jedna gospođa iz Austrije koja je odradila sezonu te se potom vratila u Austriju. Velik broj sezonskih radnika nema dovoljno znanja te ih je potrebno ranije zaposliti i dodatno educirati prije nego počnu s radom, ali oni su ipak samo priučeni radnici. Većina tih radnika nakon sezone ode, teško je naći radnike, a još je teže zadržati dobre radnike. Samo bi budala pustila dobrog radnika da ode, rekao nam je Knežević. Dodao je kako kod njega tijekom ljeta rade i srednjoškolci. Istaknuo je kako poslodavci moraju biti korektni, posebno prema mladima da ih se privoli da rade taj posao i dalje, kako bi u konačnici dobili iskusan i kvalitetan kadar u ugostiteljstvu.
najnovije
najčitanije
Svijet
pad aviona
Snimka iz kokpita leta Air India otvorila brojna nova pitanja
Scena
elektronička glazba
Počeo drugi dan festivala Ultra Europe u Splitu
Crna Kronika
prometna nesreća
Zbog prevelike brzine poginuo vozač quada
Županija
otrovi u olupini
‘Princ Zadra’ unatoč tvrdnjama Ministarstva i dalje zagađuje more kod Premude!
Svijet
dojava kasnila
Kod planinarskog doma u blizini Rijeke umro planinar
Zadar
NASMIJALA FACE
Fotka nastala kod zadarskih orgulja obišla svijet, ljudi ne prestaju komentirati: ‘Ovo je odlična ideja…’
Županija
FOTKA KOJA JE MNOGE RASTUŽILA
‘JADNO BLAGO’ Pas ostavljen zavezan uz prometni znak u Sukošanu, ljudi zgroženi
Hrvatska
taksist
Vožnja za Uber i Bolt dovela ga do ruba: ‘Vozaču ostaje tek sramotna svota!’
Crna Kronika
krao diljem zadra
Zadarska policija uhitila još jednog višestrukog provalnika! Krao po cijelom Zadru!
Scena
HRVATSKI PJEVAČ