Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Ischia

Još se traga za desetak osoba nakon odrona na talijanskom otoku

Autor: Hina

27.11.2022. 07:50
Još se traga za desetak osoba nakon odrona na talijanskom otoku

Foto: ReutersNa talijanskom otoku Ischiji u nedjelju se još traga za desetak osoba nestalih u odronu u kojemu je poginula jedna osoba i zbog kojega će se tijekom dana sastati i vlada.


Odron blata i krhotina izazvan snažnim kišama pogodio je u subotu ujutro gradić Casamicciola Terme na sjeveru otoka u blizini Napulja.


Spasilačke ekipe pronašle su tijelo jedne žene, objavio je napuljski prefekt Claudio Palomba. Žena je identificirana, imala je 31 godinu, objavila je agencija AGI. Prema pisanju talijanskoga tiska, u odronu je ozlijeđeno trinaest osoba.
Neke osobe koje su isprva prijavljene kao nestale, na kraju su pronađene, a među njima je i obitelj s novorođenčetom, rekao je prefekt. No, tijekom poslijepodneva još se nije ništa znalo o desetak osoba,


“Bojimo se da ima još žrtava, ali zasad je broj žrtava takav”, potvrdio je glasnogovornik vatrogasne službe Luca Cari.


Potragu kompliciraju kiša koja uporno pada i snažni vjetrovi zbog kojih je i kasnio trajekt kojim je s kopna dopremljena pomoć.


Zbog odrona zemlje, ulice su prekrile blatne bujice, rušeći stabla i odnoseći automobile sve do mora. Srušila se i jedna kuća, a dvije su osobe spašene iz automobila koji je jurio prema moru, priopćili su vatrogasci.


Najmanje trideset obitelji zbog blata ne može izići iz domova, gdje su ostali bez vode i bez struje, potvrdila je novinska agencija ANSA navodeći da je cesta kojom se dolazi to te četvrti preplavljena blatom i krhotinama.


Spasilačke službe predvidjele su evakuaciju između 150 i 200 osoba u noći sa subote na nedjelju, a lokalne su vlasti pozvale stanovnike otoka da ostanu kod kuće kako ne bi ometali operaciju spašavanja.


“Operacije spašavanja i dalje su komplicirane zbog meteoroloških uvjeta”, objavio je odjel za civilnu zaštitu, ali potraga se nastavila i tijekom noći zahvaljujući reflektorima.


Premijerka Giorgia Meloni, koja je u tweetu napisala da prati operaciju potrage za nestalima, trebala bi u nedjelju održati izvanrednu sjednicu kabineta posvećenu toj krizi.


Casamicciola Terme, turističko mjesto od 8000 stanovnika na otoku Ischiji, u blizini Caprija, 2017. godine pogodio je potres u kojemu su poginule dvije osobe, a razoran potres pogodio je grad i potkraj 19. stoljeća.


Subotnja katastrofa pogodila je mjesto nekoliko tjedana nakon smrti jedanaest osoba u poplavama izazvanim snažnim kišama u središnjoj i istočnoj Italiji.