Iako je ideja gastro “kutka” priloga Eko 023 promocija autohtone zadarske te šire dalmatinske kuhinje, a shodno tome i izbora najboljih županijskih restorana, želja nam je da kroz ovaj prilog našim čitateljima približimo i ostalu gastroponudu Zadra, dakako izvan natjecateljskih okvira. Prošle smo godine stoga obišli tajlandski restoran Pearl of Siam na Putu Dikla, “pozabavivši” se malo i egzotičnom kuhinjom, a isto smo napravili i ove godine. I nismo se razočarali, dapače, ne podcjenjujući domaće, pravi je užitak probati i neke nove recepte, neka nova i svakako neuobičajenija jela što ih Pearl of Siam nudi. Vlasnici Maria i Peter Moller i ovaj su nam put pripremili izvrstan slijed jela, zaokruživši ga odličnim Mai Tai koktelom. Počeli smo s ukusnim proljetnim rolicama punjenim povrćem, okruglicama od riže punjenim algama, ribljim kolačićem, piletinom u tradicionalnom tajlandskom umaku od trava te rakovim mesom, a nastavili s ništa manje dobrim tigrastim kozicama u zelenom curryju uz tri standardna tajlandska umaka: od kikirikija, meda i šljiva te slatko-kiselog umaka. Objed smo kompletirali fenomenalnim desertom – ananasom u kokosovoj kremi. Specifičnost tajlandske kuhinje prije svega leži u korištenju mnogo egzotičnog povrća, voća i začina u procesu pripreme jela te izostanak brašna od žitarica pa je, iako dosta začinjena, jako lagana. Tajlandsku kuhinju obilježava i kratkoća kuhanja, miješanje slatkih, kiselih i gorkih umaka te obilna upotreba palminog ulja. Maria ističe da Zadrani rado dolaze u restoran, a najdraže su im kozice pohane u rižinom brašnu te piletina ili svinjetina u soji s indijskim oraščićima.
Tajlanska, odnosno thai kuhinja jedna je od najčuvenijih na svijetu koja je preplavila najprije metropole, a danas i najmanja mjesta po svim zakucima zemlje, a za što svakako ima puno razloga.
Na tajlandski način
5 tigrastih kozica
kokosovo mlijeko
riblji temeljac
šećer
balancane
kefir list
mahunarke
curry
U kokosovo mlijeko staviti curry, riblji temeljac i balancane. Kuhati te kada bude kuhano, dodati kozice. Na kraju ubaciti kefirov list i mahunarke. Servirati s rižom.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Uhićenje u Splitu
PRONAŠLI ARSENAL U stanu imao više od 10 tisuća pirotehničkih sredstava
Hrvatska
Zakon o osobnoj asistenciji
Piletić: Poštovat ćemo odluku Ustavnog suda, moja ostavka je uvijek na raspolaganju
Hrvatska
Analiza
Priuštivo stanovanje na testu: kako će se provoditi plan protiv stambene krize
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Ulazak u zimu zahtjeva malo drugačiji ribolovni pristup
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke