Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Decanterovim ocjenjivačima puna usta aromatizirane Asserije Bože Bačića

08.06.2012. 22:00
Decanterovim ocjenjivačima puna usta aromatizirane Asserije Bože Bačića


Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu itekako relevantnu nagradu. Božo Bačić osvojio je srebrnu medalju za aromatizirano vino Asseria 2011.- Posjetitelji su pokazali oduševljenje tijekom degustiranja našeg aromatiziranog vina i na sajmu Pro Wein u Duesseldorfu, otkriva Božo Bačić


Vinara i vinogradara Božu Bačića  posjetili smo u  Podgrađu kraj  Benkovca gdje nas je srdačno  dočekao na svom obiteljskom  poljoprivrednom gospodarstvu. Na nedavno održanom  sajmu “London international  wine fair” koji se održao od  22. do 25. svibnja u Londonu,  u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se 25 hrvatskih vinarija od  čega dvije udruge: Vinistra i  Udruga vinara i vinogradara  Zadarske županije – Vina Liburna iz koje su svoja vina  predstavili Božo Bačić, Damir  Jurjević, Šime Škaulj i PZ  maslina i vino Polača. Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog  svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu i te kako relevantnu nagradu. Božo Bačić osvojio je  srebrnu medalju za aromatizirano vino Asseria 2011.  Šime Škaulj iz Nadina osvojio  je također srebrnu medalju za  Cabernet sauvignon, a Damir  Jurjević iz Zadra dobio je  brončanu medalju za Syrah.
Sljubljivanje s  maraškom
– Na početku proizvodnje  našeg aromatiziranog vina  uvidjeli smo da imamo potencijala za proizvesti nešto  posebno i drugačije na  tržištu. Prema kvaliteti  grožđa i količini sladora zaključili smo da imamo predispozicije za proizvodnju  posebnijeg vina. Zbog suše  grožđe je bilo izrazito zrelo, a  karakteristika istog je da ima  visoki postotak sladora i ekstrakta. Kod tako visokih postotka sladora jako se teško  može izvršiti proces fermentacije, što je karakteristika za  suha vina, koja nemaju sladora u sebi.
Istraživali smo s više vrsta  voća i odlučili smo se za sljubljivanje višnje maraške s vinom Cuvee merlot, syrah i cabernet sauvignon, rekao nam je  Božo Bačić te dodao kako aromatizirano vino preporučuje  poslužiti kao aperitiv, uz glavna  jela i kao digestiv.
Originalni proizvod
Obitelj Bačić kreće s aromatiziranim vinom u osvajanje hrvatskog i europskog  tržišta. Potrudit će se kvalitetno predstaviti svoj proizvod i nadaju se da će kupci  dobro prihvatiti.
– Za sada su komentari posjetitelja na sajmovima i struke odlični, svi su oduševljeni  kvalitetom. Medalja nam puno znači jer se radi o svjetskoj  medalji, to nam je svakako  potvrda da kvalitetno radimo.  Tijekom proizvodnje nismo  uspoređivali s drugim aromatiziranim vinima jer je naše  vino crno, a u svijetu prevladavaju bijela aromatizirana vina, tako da imamo originalni proizvod, kazao nam  je vinar Bačić. 
Izlaganje na Pro Weinu
Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bačić  sva vina od berbe 2010. godine nose ekoznak. Na ekološku proizvodnju su se  odlučili zbog kvalitete i prirodnih uvjeta koja im omogućuju navedenu proizvodnju što smatraju velikom prednosti. Također, su svjesni kako u svijetu proizvodi s ekoznakom su vrlo prepoznatljivi i  traženi, i upravo u tome vide  svoju priliku za osvajanjem  međunarodnog tržišta.
Da podsjetimo, u ožujku  ove godine u Duesseldorfu je  održan Pro Wein, Međunarodni stručni sajam vina i žestokih pića, jedno od najprestižnijih okupljanja takve vrste na svijetu. Na sajmu je  nastupilo 3.930 izlagača iz  pedeset zemalja, a obišlo ga je  40.000 posjetitelja. Uz vodeće svjetske proizvođače vina na manifestaciji su izlagali  i hrvatski vinari, a među njima i vinari Bačić, Jurjević i  Škaulj.
– Posjetitelji su pokazali  oduševljenje tijekom degustiranja aromatiziranog vina  na manifestaciji u Duesseldorfu i to je bio razlog da  pošaljemo uzorak na natjecanje u London, ta odluka  pokazala se ispravnom jer  smo osvojili srebrnu medalju.  Izrazito nam je bilo drago kada smo čuli da smo osvojili  srebro, jer nismo mogli ni  pretpostaviti da bi mogli osvojiti medalju, pošto se radi o  natjecanju na kojem je bilo  više od 14.000 uzoraka iz cijelog svijeta, istaknuo je Božo  Bačić te dodao kako je hrvatski štand bio jako dobro  posjećen.
Zapažena Vina Liburna
– Preporučio bih ostalim vinarima iz Zadarske županije  da idu na međunarodna natjecanja i izložbe. Posjećenost  štanda udruge vinara i vinogradara Vina Liburna je bila  odlična, zapaženost naših vina došla je do izražaja. Posjetitelji su se prisjetili da smo  i prošle godine izlagali, tako  da imamo kontinuitet što je  bitno. Stručnjaci su se raspitivali vezano za uspoređivanja o količinama,  načinu i uvjetima proizvodnje, podneblju. Kroz vinsku  priču smo ih upoznali s  našom domovinom, a poglavito sa Zadarskom županijom. Objašnjavali smo vinske  karakteristike regija naše zemlje. Obratili su nam se turisti koji su redoviti gosti u  Dalmaciji, a mnogi su pokazali da imaju namjeru doći.  Prema našoj priči i izloženim  vinima Zadarska županija im  se jako svidjela, naglasio je  Bačić.
Vinarija i novi nasadi
U obitelji Bačić uzgoj  grožđa i proizvodnja vina je  tradicija, ali 2007. godine su  se odlučili na veliki korak tako što su posadili novi vinograd od 18 hektara, sorti  syrah, merlot i cabernet sauvignon, koje su se pokazale  kao jako zahvalne sorte na  kamenitom terenu. Prvu  značajniju berbu su imali  2009. godine kada su proizveli sortna vina i kupažu. U  planu imaju podići vinariju  većeg kapaciteta i posaditi  nove nasade.
– Na našem OPG-u proizvodimo oko 20.000 litara vina, ovisno o vremenskim prilikama ali i činjenici da je na  kamenitom terenu urod jako  mali ali zato je kvaliteta izuzetno velika. Za sada smo  zadovoljni plasmanom na  tržištu, ali nadamo se još boljem odazivu hotelijera i ugostitelja s zadarskog područja  za našim vinima. S našom  udrugom ‘Vina Liburna’ imamo za cilj sve više prisustvovati na međunarodnim  sajmovima kao natjecatelji i  izlagači kako bismo se izborili  za europsko tržište koje nam  nudi veće mogućnosti plasmana. Slijede nam dvije bitne  manifestacije u Zadarskoj  županiji, u srpnju ćemo sudjelovati na Vinfestu u Benkovcu, a potom na Donat Wine festivalu u Zadru, kazao  nam je Božo Bačić. 


Pobjeda predivnog vinskog podneblja




Aromatizirano vino koje nazivam Bačićevim eliksirom ili  Božićnim darom, prvi put sam  pio na prošlogodišnjem  međunarodnom Festivalu vina i  kulinarstva u hotelu The Regent  Esplanade u Zagrebu odmah me  osvojilo.
– Pravio ga sam Bog u osobi  Bože, bila je reakcija prof. dr.  sc. Vinka Milata, koji je bio sa  mnom u obilasku. Nakon  kušanja mnoštva drugih vina,  nekoliko smo se puta navraćali  Bačićevom stolu, kušajući njegovo vino i pridodajući nove  ocjene. Nama se priključilo nekoliko novih kušača koji su se  oduševili vinom.
Bogatstvo vonja s dodanim  mirisima višnje maraške daje  ovom vinu mogućnost razvrstavanja okusa širokog spektra.  Naglašena svježina od čudesnih  kiselina, utopljenih u fruktoznom  sladoru, ne može sakriti prepoznatljivo ozračje plemenite trijeslovine (tanina) Bačićevog  ekološkog vinograda. Nadahnuta opojnost Cabernet Sauvignona zatomljena je smirajem, blagošću i mekoćom okusa koje  daje u Ravnim kotarima već  udomaćeni Syrah, kojeg na okupu drži veličanstveni opori, divljak po imenu Merlot.
Zakašnjeli okusi i mirisi iz  usnog neba talože se u ždrijelu  ispunjavajući okusne pupoljčiće  zaustine, a mozak degustatora  razotkriva bogatstvo mirisnog,  okusnog doživljajnog slijeda.  Više od minute dionizijske ljepote, neprekinute intenzivne  opojnosti i razgranatog vinskog  okusa, što grožđani svijet može  ponuditi, dobiva se kušanjem  navedenog vina. Usporedbe s  drugim poznatim svjetskim vinima zastaju tamo gdje počinje  vrijednost Bačičevog vinograda, benkovačkog vinogorja.  Porto, Sherry i Marsala poznata  su jaka vina Sredozemnog juga,  s dodatkom umjetnog sladora.
Aromatizirano Bačičevo vino,  prirodno prosušenih bobica,  pobjeda je prije svega predivnog  vinskog podneblja, položaja, zatim ekološke agrotehnike i prirodne vinifikacije, zaključio je  prof. dr. sc. Ante Kolega.


Dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije: Uspjeh za cijelu Zadarsku županiju


– Vinar i vinogradar Božo Bačić tešku 2011. godinu u fermentativnom smislu preokrenuo je u svoju korist. Došao je na ideju  da višnju marašku sljubi sa svojim vinom koje je bogato šećerima,  kiselinama i alkoholom te je uz dodatak višnje maraške koja je  bogata aromatičnim tvarima, kiselinama, mineralima i suhom tvari,  uspio dobiti prepoznatljivo aromatizirano vino, koje je dobilo  rješenje od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i  Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te osvojilo  srebrnu medalju na sajmu “London international wine fair”.
Osvojene medalje Bože Bačića, Šime Škaulja i Damira Jurjevića  na Decanteru u Londonu su uspjeh za cijelu Zadarsku županiju, a  nadasve njihov. Svi troje surađuju sa strukom, prošli su specijalizirane tečajeve, to su naši vrijedni vinogradari. Velika im čestitka  na postignutom uspjehu i treba im dati svu podršku da nađu svoje  mjesto na tržištu. Nadalje, proizvode po ekoprincipima, njihova vina  nose ekoznak, oni su perjanice našeg ekološkog vinogradarstva i  vinarstva. Pohvalno je da su prisutni na svim glavnim međunarodnim manifestacijama a upravo to je pravi način da budu  prepoznati i osiguraju si svoje tržište u Hrvatskoj i u Europi, ustvrdio  je dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije.