Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje jučer je cijela bila u znaku višnje maraške. Visjela je višnja po zavjesama, mirisala iz kolača i džemova, krasila nakit i privjeske, crvenila se s plakata. Svoje mjesto je našla u svakom predmetu i na svakom koraku, i u matičnoj i u područnim školama Diklo i Puntamika.
Naime, višnja maraška je tema 10. Dana otvorenih vrata Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, koji se održava u povodu Dana grada Zadra. Kako je rekao Marko Marin, ravnatelj OŠ Š.K. Benje, uvijek se odabere tema vezana za Zadar.
Oduševili Montabela
– Tako smo proteklih godina obradili teme Velebit, poznati Zadrani, zadarski zaštitnici, obnovljivi izvori energije, ribarstvo, obala… Ove godine smo odabrali marašku jer smo blizu tvornice Maraska i jer je Maraschino jedan od najpoznatijih zadarskih brendova. Naša je škola puno putovala i gdje god dođemo, domaćini nude svoje domaće piće. Tako se i mi ovdje ponosimo svojim pićem i želimo da se učenici upoznaju s poviješću tog zadarskog suvenira. Obišao nas je ranije i direktor Maraske Vandri Montabelo i njegov suradnik Josip Ražov. Montabelo je izrazio zadovoljstvo što smo odabrali ovu temu i svidjeli su mu se učenički radovi, kazao je Marin.
A učenici Područne škole Diklo su imali terensku nastavu – u tvornici Maraska.
U holu škole bila je postavljena izložba o Maraschinu autora Eduarda Magazina, predsjednika zadarske udruge Starinar koji je isto gostovao u Benje, a Zoran Zorić, magistar kemije, održao je zanimljivo predavanje “Višnja maraška – supervoće”. Dva puta je prikazan dokumentarni film o Maraschinu Mihovila Gunjače “Zadarski eliksir”.
Slatki labos
– Cilj je pokazati da svaki nastavni predmet može biti zanimljiv kad mu se priđe na kreativan način, da svaki učenik u nečemu može biti uspješan. Dan otvorenih vrata je zato poseban za svakog učenika. To je dan bez straha i stresa, dan njihove kreativnosti, mašte i stvaralaštva, kazao je Marin.
I zaista se provukla maraška kroz svaku učionicu u Benje. Salvetnom tehnikom ukrašavale su se staklenke džema od višanja, plele su se boce za Maraschino, radile su se maraške od konopa na staklu, pisale se pjesme, sastavi, igrokazi i putopisi, našla se i u ilustriranim matematičkim zadacima, u povijesti, kemiji, fizici, modi…
Kiselo-slatka voćka obradovala je sve na različite načine, a najviše možda one u Slatkom labosu, gdje su se degustirale slastice od maraške koje su radili učenici i njihovi roditelji te djelatnici škole.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Sin zadarske gradske vijećnice prebio oca na spavanju, želio ga natjerati da mu prepiše dio kuće
Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Ljubičić: ‘Femicid je predvidljiv i sprječiv, ovo je 17. u Hrvatskoj ove godine’
Zadar
Adventski duh
Ovog vikenda u sklopu Adventa u Zadru započinje Đir po gradu i omiljena atrakcija za najmlađe
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ