Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Što je uopće potrebno kako bi počeli raditi?

Donosimo vodič za prvi studentski posao: otkuda krenuti i koja je uopće satnica?

Autor: Sponzorirani sadržaj

05.06.2024. 09:01
Donosimo vodič za prvi studentski posao: otkuda krenuti i koja je uopće satnica?

Biti bezbrižan student – je li to danas uopće moguće?


Vjerujemo da će velika većina studenata opovrgnuti ovaj “bezbrižan” dio, jer studirati u današnjem dobu puno je više od pukog pohađanja nastave, skupljanja bodova i potpisa te prolaska završnih ispita u danim rokovima.


Dakako, mislimo na studentski posao te općenito balansiranje studiranja i rada, koji je uz sve suvremene financijske izazove postao svojevrsna obveza. Neki studenti odabiru raditi zbog nadopunjavanja i širenja svoje akademske naobrazbe, neki da bi stekli praktične vještine, neki da – kako se to moderno kaže – pritom networkaju, a neki, uz sve ovo, i jer im je financijski prihod jednostavno neophodan za život.


Ono o čemu se najviše priča kada je u pitanju studentski posao je cijena minimalne satnice. Da bismo vam uštedjeli vrijeme (ali i novac), u razgovoru sa Studentskim centrom u Rijeci složili smo kratak vodič kroz studentski posao koji će pokrivati sva bitna pitanja, kao i ono najvažnije – što je uopće potrebno da bi počeli raditi?


 


Otkuda krenuti?


Svi studenti koji se tek spremaju za početak rada (ili oni ambiciozni koji će tek postati studenti, ali vole biti informirani unaprijed) zasigurno se pitaju – odakle uopće krenuti?


Za sve studente i studentske poslove prva je postaja Studentski centar (SC) gdje se potrebno prijaviti da bi se mogao podignuti studentski ugovor koji je potreban za obavljanje bilo kakvog posla.


To se odnosi kako na redovne, tako i na vanredne studente, a da biste se uopće učlanili, morate imati žiro ili tekući račun za primanje uplata preko SC-a.


Za svakog je studenta važno da pronađe odgovarajuću financijsku podršku, a uPBZ Indeks plus studentskom paketu nalaze se i žiro račun i tekući račun, a tu je i sve što svakom studentu treba za lako vođenje svojih financija.


Uz On-line bankarstvo banka je uvijek nadohvat ruke, a posebno su zanimljive funkcionalnosti poput #withPAY za brzo prebacivanje novaca kontaktima u mobitelu te #withCASH za podizanje gotovine na bankomatu bez kartice.


Drugim riječima, odličan paket koji pokriva sve ostale usluge potrebne za mirno i opušteno studiranje.


 


Potrebna dokumentacija


Za učlanjenje u SC potrebna je valjana X-ica (ili iznimno drugi pravovaljani dokaz o statusu studenta što vrijedi samo za one studente koji nisu u sustavu ISVU-a), osobna iskaznicaOIB predočen na nekom dokumentu te IBAN osobnog žiro ili tekućeg računa predočen na bankovnoj kartici ugovoru s bankom ili uvidom u On-line bankarstvo (ili Revolut račun).


Također, pri učlanjenju potrebno je ispuniti upitnik za učlanjenje i dati izjavu, i to je više manje to!


Time je završen prvi korak koji je nužan za pronalazak posla, a ako se pitate gdje potražiti ponude za studentske poslove, SC u Rijeci na dnevnoj bazi objavljuje aktualnu ponudu poslova na društvenim mrežama.


U razgovoru s njima, upitali smo koji se poslovi najviše nude, a kojima se studenti ponajviše bave, na što smo saznali da najveća ponuda leži u sektoru trgovine i ugostiteljstva te u skladišno logističkim poslovima, što su ujedno i najzastupljeniji studentski poslovi.


 


Povećanje minimalne satnice


Nakon učlanjenja i pronalaska posla, idući je korak podignuti studentski ugovor, koji se može izraditi na šalterima student servisa i putem web servisa.


Na radost mnogih studenata, doznali smo da se ove godine povećala minimalna zakonska satnica koja sada iznosi 5,25 € (dok je, podsjećamo, minimalna satnica za 2023. godinu iznosila 4,38 €).


S obzirom na to Studentski centar ažurirao je svoj cjenik preporučenih studentskih satnica pa se tu možete okvirno informirati o procjeni satnice za pojedinu sferu rada, no imajte na umu da je na poslodavcu finalna riječ, ali ispod zakonskog minimuma se ne ide!


Također, dobra je vijest da je sukladno Zakonu o obavljanju studentskih poslova propisano uvećanje satnice za 50 % u odnosu na osnovnu satnicu za rad nedjeljom, blagdanima te za noćni rad.


Ako zagusti…

Govoreći o PBZ-ovom studentskom paketu, u pogodnosti se ubraja i mogućnost dopuštenog prekoračenja u visini 140 eura i obročne otplate Visa Inspire karticom u visini 140 eura.


Dodatna je pogodnost i mogućnost naknadne podjele na rate. Svako plaćanje odjednom Visa Inspire karticom u iznosu od 70 – 400 eura može se naknadno podijeliti na 3 rate putem mobilnog bankarstva.


Dio paketa je i Visa Student kreditna kartica sa limitom potrošnje od 270 eura.


 


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom PBZ. Ovaj članak je informativnog karaktera i nije obvezujući za PBZ.