Foto: TZG NIN/BORIS KAČAN
Fešta od šokola jedinstvena je i autohtona manifestacija u Hrvatskoj čija je najveća vrijednost očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra, vještine izrade jedinstvenog autohtonog gastronomskog proizvoda Ninskog šokola. S ciljem spašavanja i očuvanja tradicije, razvila se u jednu od najjačih gastro-etno-sajamskih manifestacija zadarske regije i uvrštena je među 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske.
Ninska šokolijada jedinstvena je manifestacija koja započinje podjelom mesa natjecateljima – čuvarima baštine, u siječnju, a završava u srpnju kada se odabiru najbolji šokolari i priređuje gastronomska i sajamska fešta s eko i etno obilježjima te degustacijska priredba.
Bogat program
Na Fešti od šokola sudjelovat će brojni izlagači iz regije, kontinenta i inozemstva. Tako će posjetitelji moći potražiti razne ekoproizvode mnogih izlagača već od 19 sati na Višeslavovom trgu u Ninu, a imat će priliku i degustirati šokol.
Večer će biti ispunjena nastupima KUD-ova i klapa iz Zadarske županije te folklornog društva iz Slovenije FD Rožmarin Dolena tako da zabave neće nedostajati.
U 21 sat na ljetnoj pozornici započet će dugoočekivani trenutak proglašenja najboljeg šokolara 2024., a završni glazbeni užitak za mladu publiku organiziran je od 23 sata na Višeslavovom trgu.
Ovogodišnja Međunarodna manifestacija Šokolijada održat će se pod visokim pokroviteljstvom uvaženog predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanović te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarske županije i Grada Nina.
Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Nina. Završna večer ove će se godine održati u nedjelju 21. srpnja.
Ninski šokol je jedinstveni gastronomski proizvod neponovljive arome, koji se od davnina proizvodi u kraljevskom gradu Ninu i čitavom ninskom kraju koji uključuje Nin, Grbe, Ninske Stanove, Privlaku, Vrsi, Vir, Zaton, Žeravu, Poljica, Poljica Brig, Petrčane i dr.
Prepoznatljiv okus
Inače, Ninski šokol, za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol te razni začini, suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa.
Svinjska vratina se prvo stavlja u morsku sol na nekoliko dana, zatim se uranja u kuhano crno vino te se obogati raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči prijenos usmenom predajom iz generacije u generaciju.
Turistički radnici su u 2003. prepoznali potrebu pokretanja manifestacije kako bi se sačuvala tradicija izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda i kako bi se šokolari natjecali i s turistima zabavljali. Zahvaljujući manifestaciji, Ninski šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.
Ova manifestacija slavi posebnu deliciju, ali i kontinuirano potiče proizvodnju kod mladih u ninskom kraju i postiže druge pozitivne efekte. Manifestacija je očuvala deliciju od zaborava te predstavlja mjesto gdje se šokolari nadmeću svojim umijećem, a pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar je prestiža.
Zajedno se zabavljaju i sudionici i gosti, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i nadasve ukusno. Ciljanom promidžbom i brojnim aktivnostima Turističke zajednice Grada Nina u suradnji s lokalnim stanovništvom te zahvaljujući medijskim oglašavanjima, Ninski šokol je brendiran kao jedinstvena gastronomska delicija Nina i zadarske regije te je kao takav upisan na gastronomsku kartu Hrvatske.
Zbog svojih specifičnosti manifestacija, Ninska šokolijada je od samih početaka izazvala veliko zanimanje javnosti, prvenstveno medija, koji su budno pratili sve aktivnosti te iznjedrili nove nazive natjecatelj – šokolar, natjecateljica – šokolarica i manifestacija – Fešta od šokola.
Tijekom godina mnogi su mediji prihvatili pokroviteljstvo nad manifestacijom. Projekt je značajan za ukupni hrvatski turizam i njegovu promidžbu jer taj specifični gastronomski proizvod kao motivirajući faktor privlači potencijalne turiste i ljubitelje gastronomskih užitaka za dolazak u Nin – pa tako i u Hrvatsku.
Udruga Šokolari
Zabilježeno je da mnogi turisti dolaze na ljetovanje povezano s datumom održavanja manifestacije. Mnoge turističke agencije, čak iz daleke Australije te iz Engleske, organiziraju gastronomske ture koje obvezno uključuju kušanje šokola u Ninu. Na inicijativu mladih izrađivača šokola iz Nina 2017. osnovana je Udruga Šokolari – udruga za zaštitu autohtonih gastronomskih proizvoda ninskog kraja.
Djelovanje Udruge Šokolari usmjereno je na područje gospodarstva, kulture, znanosti i istraživanja, održivog razvoja, okupljanje i organiziranje članova, obitelji i proizvođača Ninskog šokola, uzgajivača svinja za proizvodnju domaćih proizvoda i drugih koji pripomažu proizvodnju, prodaju i promidžbu te očuvanje tradicije i običaja vezanih za ovaj neponovljivi gastronomski proizvod.
U okviru djelatnosti Udruge Šokolari predviđene su promidžbene aktivnosti radi povećanja prepoznatljivosti Ninskog šokola i poboljšanja njegova imidža na domaćem i stranom tržištu, kao i informiranje potrošača, organiziranje tradicijskih običaja i svetkovina vezanih uz proizvod neponovljivog okusa, sajmova i kulturnih manifestacija. Udruga se bavi zaštitom i drugih autohtonih proizvoda ninskog kraja.
Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nina.
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE