Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Duhovno značenje

Žuta boja: simbol i sinonim sreće, optimizma i vedrine

Autor: Šarlota Brnčić

19.03.2023. 08:05
Žuta boja: simbol i sinonim sreće, optimizma i vedrine

Foto: Pixabay

Jeste li ikada razmišljali o bojama i njihovom značenju?Boje daju teksturu i bogatstvo okolišu. Kada, na primjer, vidimo žutu, odmah pomislimo na slike vezane uz vitalnost, proljeće i vedrinu.


Ova svijetla boja također može označavati toplinu, ali ima i mnoga druga duhovna i simbolička značenja koja treba otkriti.


Simbolika žute boje
Žuta je svijetla boja koja privlači svjetlost, bujnost i svježinu. Ne možemo si pomoći, a da nas ne privuče njezina živahna veselost.


Kao što je stručnjak za svjetsku povijest i zapadnjačku simbologiju, Michael Pastoureau, napisao u svojoj knjizi Yellow: The History of a Color, žuta dijeli sličnu sličnost sa zlatom i medom, koji utjelovljuju zadovoljstvo i obilje u drevnim kulturama i religijama.


Također označava raskoš, jer su je kraljevske porodice nosile na svojim haljinama.


Žutu boju simbolizira sunce i predstavlja radost, svjetlost i pozitivnost. Duhovno je također utjelovljena u čakri solarnog pleksusa, sjedište moći i volje.


Ova boja povezana je s umom i logičnom lijevom stranom mozga koja organizira informacije.


Ne samo da predstavlja inteligenciju, već je prema istraživanju inspirativna boja koja može pobuditi pozitivne emocije.


Drugo istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Psychology izvijestilo je da sudionici iz 55 zemalja žutu povezuju s emocijama poput radosti i nade.


Što žuta znači duhovno?


1. U snovima: snovi su pojačivači misli i osjećaja. Budući da je tumačenje snova na simboličkoj razini vrlo složeno, ne postoji opći odgovor što žuta predstavlja u našoj podsvijesti.


2. U feng shuiju: želite li oplemeniti svoj prostor s notom dobrodošlice? Razmislite o umetanju nečeg žutog, što daje dašak boje i šarm u prostorije vašeg doma. Zaista, u feng shuiju, žuta je poznata kao moćno privlačno sredstvo sreće i blagostanja.


3. U ljubavi: u ljubavi žuta je simbol sreće, predstavlja mogućnost započinjanja veze. Žuta može značiti uzbuđenje i nadu za ono što dolazi, simbol je energije. Ako vas privlače oni sa žutom aurom, moglo bi značiti da vas privlače oni s karizmom, samopouzdanjem i magnetskom osobnošću.


4. Osobnost: ako mislite da žuta predstavlja vas, možda volite uzbuđenja, idete u nove avanture, osoba ste s različitim intelektualnim interesima. Znatiželjni ste, veseli i optimistični, odišete radošću i vjerojatno ste velikodušna osoba.