Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Svi benefiti

Znate li kako povećan unos vode djeluje na naše tijelo?

Autor: Mija Dropuljić

29.01.2023. 08:23
Znate li kako povećan unos vode djeluje na naše tijelo?

Foto: iStock

Što se događa s našim tijelom kada pijemo više vode?Naše tijelo sastoji se od 70 posto vode, a ipak je izluči oko dvije i pol litre svaki dan putem bubrega, crijeva, pluća i kože. Na visokim temperaturama gubi još više. Stoga je još važnije osigurati organizmu dovoljno tekućine. Premalo vode može uzrokovati glavobolje, probleme s koncentracijom i cirkulacijom te suhu kožu. Zato savjeti kako bi trebali piti puno vode nisu suvišni. Evo što se događa kada povećate unos vode u organizam.


Lakše mršavite


Zbog vode se brže osjećamo siti, što znači da jedemo manje. Stoga pijenje puno vode dugoročno može pomoći u mršavljenju. Najvažnije je da pijete vodu prije i poslije jela.


Vaša koža postaje ljepša


Začepljene pore, akne i prištići mogu biti uzrokovani određenim toksinima u tijelu. Dovoljna količina vode može isprati te toksine iz tijela, ostavljajući vašu kožu čistom.


Povećana izdržljivost
Unos vode je važan, pogotovo ako često vježbate. Kada se znojite, tijelo gubi tekućinu i mišići se umaraju. Rezultat: nemate više energije za nastavak.


Zdravlje bubrega


Naši bubrezi uklanjaju otrovne materijale i tvari iz tijela. Oni filtriraju krv i reguliraju pH vrijednost u njoj. Za te zadaće potrebno im je dovoljno tekućine, stoga je još važnije puno piti vode.


Vaš mozak je aktivniji


Voda optimizira metaboličke procese u našem tijelu. Između ostalog, to osigurava da se više hranjivih tvari može transportirati u stanice, što uključuje i one u našem mozgu.