Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZADARSKO BIJELO SRCE

[FOTO] Povodom Međunarodnog dana sestrinstva dodijeljena priznanja najzaslužnijima

Autor: Nikolina Lucić

09.05.2024. 20:00
[FOTO] Povodom Međunarodnog dana sestrinstva dodijeljena priznanja najzaslužnijima

Foto: Luka JeličićSkrb koju daju medicinske sestre i tehničari, kao i ljubazan osmijeh i topla riječ kada je to najpotrebnije, važni su kao i zahtjevne medicinske intervencije i postupci liječenja.


Međunarodni dan sestrinstva, koji se tradicionalno obilježava u cijelom svijetu 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, dodjelom nagrada i priznanja “Zadarsko bijelo srce” proslavljen je u Općoj bolnici Zadar.


Uzor i nadahnuće


Uime ovogodišnjih je laureata Verica Elveđi kazala je kako zahvala ide svim kolegama, učenicima i onima koji žele ući u polje medicine.
– Hvala našim obiteljima i svim kolegama koji nisu s nama. Divno je ovo odličje i najveća čast, jer medicinske su sestre naša budućnost i snaga zdravstvene skrbi, poručila je Elveđi.


Zadarsko bijelo srce je odličje koje se još od 2000. godine dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima Zadarske županije, a u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju. Tradicionalno se izrađuje od paške čipke.Svoja su zaslužena priznanja i ove godine primile zadarske medicinske sestre i tehničari, za svoj požrtvovan rad i brigu za pacijente. Sestrinstvo je oduvijek bilo emocionalna profesija, puna odricanja, poslanje usmjereno na dobrobit pacijenata, ali i njihovih bližnjih.


Radojka Birkić, glavna sestra Specijalne ortopedske bolnice Biograd na Moru, zahvalila je Povjerenstvu “Zadarskog bijelog srca” koje je toj bolnici dodijelilo domaćinstvo i organizaciju za ovu godinu.


– Naša tradicija, prava i dužnosti nadahnuće su svima onima koji započinju svoj put u ovoj struci, jer naše kolege utječu na buduće naraštaje sestra i tehničara kontinuiranim radom na napretku i modernizaciji naše struke. Danas, kada radna opterećenost raste iz dana u dan, krizu morala teže je primijetiti.


Bolest i nemoć nekad postaju oružjima kojima se ljude pretvara u otpad. Prava imamo mi i naši pacijenti, kojima udovoljaamo i pružamo njegu na temeljima naše znanosti i struke, kako bismo im bol i patnju umanjili u najtežim trenucima, kazala je Birkić dodavši kako se stvarni poticaji za pomaganjem danas čini sve bljeđim.Srce od paške čipke


– Impuls služenja sve je slabiji, što osiromašuje naše društvo. Promislite zato svoju poziciju u zajednici, radite na sebi, kako bi pacijentu bili pomoć i oslonac u najkrhkijem trenutku, jer liječenje uvijek mora biti dostojno čovjeka, poručila je Birkić.


Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara, dodao je, pak, kako medicinski kolektiv zadarskog kraja odiše kvalitetom i ponosom.


– Rijeka je tako osnovala svoje “Bijelo srce”. Vi ste avangarda i služite i dalje na ponos naše struke, kazao je Gazić.


Povjerenstvo za dodjelu priznanja, svojim kolegicama i kolegama za poseban doprinos u razvoju i promociji sestrinstva te provedbi cjelokupne zdravstvene skrbi, dodjeljuje tradicionalno odličje simbolična imena, nazvano “Zadarsko bijelo srce”.


Snježana Krpeta, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, kazala je kako medicinske sestre i tehničari zaslužuju ovakvo priznanje i čast.– U svim ste se krizama pokazale kao stup sustava. Najbrojnija smo profesija s 40 tisuća djelatnika. Imate jednu od najstarijih Medicinskih škola, zbog čega je važno nastaviti ulagati u mlade kadrove. Imamo sreću da je djeci medicina još uvijek atraktivna, da naša djeca žele pomagati, kazala je Krpeta.


Posebnost “Zadarskog bijelog srca” je u njegovoj izradi. Izrađuje se od paške čipke koja je svoje mjesto našla među svjetskim kulturnim nematerijalnim dobrima te je poput medicinskih sestara odlikuje istovremena nježnost i čvrstoća. Medicinske sestre odlikuje strpljenje, snaga i ljubav prema svom pozivu čiju je važnost potrebno uvijek iznova naglašavati.


Ponosni laureati


Odličje “Zadarsko bijelo srce” primile su: na prijedlog Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Jasminka Vidaić, medicinska sestra Službe za interne bolesti OB Zadar, Nada Šajkić, medicinska sestra Odjela za intenzivnu internističku skrb OB Zadar; na prijedlog Komore medicinskih sestara i tehničara Željka Jurjević, medicinska sestra operacijske sale ORL odjela OB Zadar;


na prijedlog Hrvatske komore primalja Zdravka Marin iz OB Zadar, Iva Zubčić, medicinska sestra u Domu za stare i nemoćne, Lucija Korčulanić, medicinska sestra Doma za odrasle osobe Sv. Frane, Zemira Kasap, medicinska sestra Doma za odrasle osobe Zemunik, Verica Elveđi, nastavnica zdravstvene njege i srodnih predmeta u Medicinskoj školi Ane Kuzmanića Zadar, Snježana Ćosić, medicinska sestra Psihijatrijske bolnice Ugljan; na prijedlog Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar Tina Žepina, medicinska sestra u Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd na Moru, Anastazija Narančić, medicinska sestra u Zavodu za javno zdravstvo Zadar u Službi za školsku i adolescentsku medicinu.


Među dobitnicima priznanja su i tim Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru, operacijske sestre, tehničari i instrumentari, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, šesteročlani tim ispostave Gračac.


Zahvalnice “Zadarsko bijelo srce” primile su: Anita Basioli, ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar i dr. Nives Pavić iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.


Foto


Zadarsko bijelo srce


avatar

Snimio: Luka Jeličić


09.05.2024. 20:02
Galerija

Foto: Luka Jeličić