Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nova studija

Znanstvenici utvrdili da psovanje ima brojne prednosti. Primjerice, olakšava bol

Autor: S.M.

16.11.2022. 07:41
Znanstvenici utvrdili da psovanje ima brojne prednosti. Primjerice, olakšava bol

Foto: iStock

Prema novom istraživanju, omražena navika u obliku psovanja, zapravo je pozitivno iskustvo“Psovanje uzrokuje efekte koji nisu primijećeni u ostalim formama izražavanje. Zbog toga je moćno”, kaže grupa znanstvenika sa britanskih sveučilišta koja je sudjelovala u zajedničkom istraživanju na temu psovanja.


Objasnili su da zbog psovanja osobi može porasti sposobnost uvjeravanja, osjećaj moći i socijalizacije, a često ima i pozitivan utjecaj na veze.


“Generira lepezu različitih rezultata: psiholoških, kognitivnih, emocionalnih, interakcijskih i retoričkih”, stoji u studiji koja navodi da se psovanjem može i “olakšati bol”.
Istraživači Sveučilišta Keele i Westminster proučili su 100 akademskih članaka ne bi li utvrdili postoje li prednosti psovanja.


Rezultati su stigli pozitivni, a zaključak je da psovanje kojim se izražava ushit vodi do “socijaliziranja i solidarnosti” jer je percipirano kao znak intimnosti između prijatelja, piše u znanstvenom časopisu Lingua.


Ljudi koji psovke koriste u tekstualnim porukama, doživljavani su kao “uvjerljiviji” od onih koji psovke ne koriste, stoji u jednom od članaka citiranih u studiji.


Istraživanje je otkrilo i da psovanje tijekom bolnih životnih iskustava pomaže ljudima da se osjećaju bolje.


Pregled znanstvenih radova na temu psovanja potvrđuje prethodne radove istraživača sa Keelea koji su 2020. godine objavili rezultate vlastite studije.


Tada su pisali da su sudionici istraživanja koji su psovali dok su držali ruke u ledenoj vodi, mogli puno dulje odolijevati boli od onih koji su to podnosili “šutke”.