Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kasniji ulazak

Istraživači ispitali učinke hrane na dob ulaska u menopauzu. Ovo su zaključci

Autor: Šarlota Brnčić

10.11.2022. 07:44
Istraživači ispitali učinke hrane na dob ulaska u menopauzu. Ovo su zaključci

Foto: Foto Pexels

Ako ugljikohidrati ubrzavaju ulazak u menopauzu, prehrana bogata ribom i omega 3 bi ju odgodilaNovo istraživanje pokazalo je da je prehrana također bitna za dolazak menopauze: ako ugljikohidrati ubrzavaju ulazak u menopauzu, prehrana bogata ribom i omega 3, s druge strane, odgodit će je.


Ne radi se, dakle, samo o jajnicima. Razdoblje života u kojem žena prestaje biti plodna moglo bi doći i kao posljedica onoga što jede.


To podupiru i neki britanski istraživači koji su po prvi put ispitivali moguće učinke prehrane na dob menopauze, potvrđujući da žene koje jedu hranu poput masne ribe ili svježih mahunarki ulaze u menopauzu kasnije od onih koje konzumiraju većinom rafinirane ugljikohidrate, poput tjestenine i riže.
Preko 14.000 žena s prebivalištem u Velikoj Britaniji analizirano je za istraživanje. Osim toga, prikupljene su informacije o njihovom reproduktivnom zdravlju i sve su zamoljene da ispune upitnik o prehrani, prenosi  My Hormonolgy.


Nakon 4 godine, daljnja anketa temeljena na drugom upitniku procijenila je sastav prehrane žena koje su u međuvremenu ušle u menopauzu.


Pa, odavde je proizašlo da bi unos velikih količina mahunarki i ribe bogate omega 3 mogao biti povezan s odgođenim početkom menopauze od najmanje tri godine u odnosu na prosjek.


Nasuprot tome, kod žena koje su intenzivno koristile rafinirane ugljikohidrate, dob početka menopauze bila je oko 1,5 godina ranije od nacionalnog prosjeka.


Zapravo, čini se da je više od 900 žena u dobi od 40 do 65 godina prošlo kroz fiziološku menopauzu (što se podrazumijeva kao izostanak menstrualnog ciklusa najmanje 12 uzastopnih mjeseci, a ne zbog problema s rakom, lijekovima ili operacijama) između prvog i drugog istraživanja.


Ako, s jedne strane, postoji tendencija povezivanja rane menopauze sa smanjenom gustoćom kostiju i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, s druge strane, “kasna” menopauza može se povezati s povećanim rizikom od raka dojke i jajnika.


Dakle, ne samo različiti čimbenici poput genetike ili stila života, već i ono što jedete, moglo bi spriječiti mnoge probleme nakon što menopauza već nastupi.