Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nova razina kulerstva

Znanstvenici proizveli ubojite molekule koje su nazvali po jednako "ubojitom" glumcu

Autor: Lucija Sučić

15.02.2023. 08:16
Znanstvenici proizveli ubojite molekule koje su nazvali po jednako

Foto: REUTERS

Glumac je dobio čast da laboratorijski proizvedene molekule nose baš njegovo imeU svijetu glume postoje različita priznanja kojom osoba može biti odlikovana ili nagrađena, no ova vrsta odavanja počasti cool je na nekoj posve drugoj razini…


Naime, znanstvenici su nakon izuma skupine iznimno učinkovitih, laboratorijski proizvedenih molekula koje ubijaju gljivice, iste nazvali “Keanumycins” – pogađate, po slavnom i mnogima omiljenom glumcu Keanuu Reevesu.


Novi fungicid koji je izumio tim istraživača u Bio Pilot Plant u njemačkom Leibniz-HKI nazvan je po zvijezdi jer “tako učinkovito ubijaju”, tvrdi  istraživač Sebastian Götze, glavni autor studije, kako prenosi Futurism.
On je iznimno smrtonosan u svojim ulogama”, izjavio je Götze, stoga oko imena nije takoreći bilo polemike.


“Keanumicini”, stvoreni od bakterija iz roda Pseudomonas, ciljano djeluju na gljivičnu biljnu štetočinu nazvanu Botrytis cinerea, koja uzrokuje sivu plijesan, a koja inficira više od 200 vrsta voća i povrća te koja je postala veoma problematična jer je postala sve otpornija na postojeće kemijske pesticide i lijekove.


“Mnoge humano-patogene gljive sada su otporne na antimikotike (antifungicide) – dijelom zato što se koriste u velikim količinama na poljoprivrednim poljima”, dodao je Götze u izjavi.


Također, znanstvenici navode da se ovaj spoj pokazao obećavajućim i u uništavanju gljivice Candida albicans, a budući da se radi o bakterijskom, a ne kemijskom spoju, vjeruje se da je ekološki prihvatljiviji te navodno nije pokazao nikakav rizik od oštećenja biljnih ili ljudskih stanica.


Kada smo već na temi nazivanja spojeva ili biljaka po slavnim osobama, Keanu nije jedini koji nosi tu čast: tako postoji i parazitska osa u Južnoafričkoj Republici nazvana Conobregma bradpitti, dok je jedan rod paprati nazvan po pop ikoni Lady Gagi.