Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

MENTALNA NEGATIVNOST

Znanost je potvrdila: Žene koje se ljute često su najpametnije

01.11.2022. 15:29
Znanost je potvrdila: Žene koje se ljute često su najpametnije

Foto: PixabayMožda ćete se iznenaditi kada otkrijete da postoji mnogo više od onoga što bi moglo biti loše raspoloženje, a to potvrđuje i znanost.


Joe Fargas, australski istraživač psihologije, proveo je dubinsko istraživanje koje je pokazalo da su žene lošeg temperamenta najinteligentnije.


Istraživači su otkrili da kada žene postanu neraspoložene ili mrzovoljne, donose bolje odluke i imaju opreznije i budnije pamćenje.


Glavna karakteristika lošeg raspoloženja
Čini se da mentalna negativnost, glavna karakteristika lošeg raspoloženja, čini ljude svjesnijima i pažljivijima o tome što se događa oko njih, što misle, govore i rade.


Ovo je osobito korisno kada je vrijeme za donošenje važnih odluka ili rješavanje osobnih ili poslovnih problema.


Dakle, ako su vam ikada rekli da imate lošu narav, ne brinite – možda biste to čak mogli shvatiti kao kompliment!


Istraživači su istovremeno analizirali i ponašanje veselih ljudi, koji, iako pokazuju veću kreativnost u rješavanju problema, kada su previše sretni skloniji su biti impulzivniji te donositi nepromišljene odluke, s mogućim vrlo negativnim posljedicama.


Naprotiv, negativne emocije bi pomogle boljem razumijevanju detalja i nijansi situacije koja se analizira, da bi na kraju krenuli u pravom smjeru.


Zapravo, prema znanstvenicima, negativne emocije mogu poboljšati performanse pamćenja, smanjiti pogreške u prosudbi, poboljšati motivaciju i dovesti do učinkovitijih međuljudskih strategija, pogodujući razvoju takozvanog racionalnog razmišljanja.


Loša ćud


Također, loše raspoloženje i temperament imaju više veze sa ženama koje su vrlo orijentirane na rezultate i koje su sklone biti budne i analitične.


To, zapravo, može izazvati njihovu lošu ćud da eksplodira s vremena na vrijeme, posebno kada otkriju da su stvari “loše napravljene” prema njihovom gledištu. To ih ujedno čini izvrsnim radnicama i uspješnim ženama.


Ipak, mora se reći da nije sve tako ružičasto. Doista, iako je racionalna inteligencija važna, emocionalnu inteligenciju ne treba zanemariti.


Znati kako se povezati s drugima i upravljati međuljudskim odnosima često je jednako važno kao imati kritički pogled i biti detaljan.


Zbog toga su istraživači upozorili na pretjeranu negativnost, pozivajući one s mrzovoljnim temperamentom da se uravnoteže pozitivnim mocijama, tražeći ravnotežu.


Ne zaboravimo da pretjerano opterećenje negativnim emocijama i uvijek razdražljiv karakter može dovesti do negativnih posljedica, kako na socijalnom tako i na zdravstvenom planu.