
Foto: Pixabay
Prema liječniku i istraživaču Williamu Liju, autoru knjige “Eat To Beat Your Diet “, niste rođeni sa sporim ili brzim metabolizmom. Zapravo, vaš metabolizam ostaje stabilan od 20. pa sve do 60. godine i možete kontrolirati kako funkcionira tijekom tog razdoblja. Prema riječima dr. Lija, to znači da vaš metabolizam i tjelesna masnoća nisu samo vaša sudbina.
Prema Liju, metabolizam se može poboljšati odnosno pokrenuti, konzumiranjem odgovarajuće hrane zbog čega će se procesi u organizmu ubrzati i samim time, održavanju zdrave težine.
U nastavku prenosimo pet namirnica za koje je u podcastu portala Mind, Body, Green,naglasio da su podcijenjene.
Mrkva
Prema Liju, salo zapravo ima matične stanice. “Ako se prejedamo, naša tijela trebaju brzo napraviti više spremnika goriva, tako da naše masne matične stanice zapravo mogu rasti.
Pa, pokazalo se da neke namirnice zapravo mogu ukrotiti naše masne matične stanice pa je manja vjerojatnost da će stvarati više masti”, kaže Li.
Možda je to razlog zašto se mrkva povezuje sa smanjenjem pretilosti i povećanom zaštitom kardiovaskularnog sustava.
Gljive
Postoji dobar razlog zašto su funkcionalne gljive tako izvrsne za zdravlje! Sadrže beta-glukane, jedinstvena biljna vlakna koja su povezana s boljim zdravljem crijeva, povećanim imunitetom i poboljšanim kardiometaboličkim zdravstvenim parametrima.
“Beta-glukan pomaže ubrzati vaš metabolizam što pomaže smanjiti visceralno salo na trbuhu”, komentira Li.
I dok se svaka vrsta gljiva može pohvaliti malo drugačijim antioksidativnim profilom, Li primjećuje da gotovo sve sadrže te korisne beta-glukane.
“Ovo je bioaktivna tvar prirodno prisutna u svim vrstama gljiva, bilo da govorite o bijeloj gljivi, shiitake gljivi ili šampinjonu”, dodaje.
Grah
Li hvali konzervirani morski grah (mornarski grah, halofit) za zdravu tjelesnu masnoću. “Može smanjiti visceralnu masnoću, tu štetnu masnoću koja se može razviti čak i kod mršavih ljudi unutar tijela.
Jedna šalica graha pet dana u tjednu zapravo može smanjiti struk tijekom jednog mjeseca”, “, napominje Li. Dodaje da grah ima dijetalna vlakna i druge polifenole koji aktiviraju metabolizam.
Jabučni ocat
Prema Liju, postoji hrpa podataka koji pokazuju da jabučni ocat djeluje na promicanje zdrave težine.
U japanskoj je studiji dokazano da su ljudi koji su uzimali dvije žlice jabučnog octa dnevno tijekom 12 tjedana imali smanjenje opsega struka i postotka tjelesne masti.
Kava
Ljubitelji kave, radujte se! “Kava sadrži nešto što se zove klorogenska kiselina 8 koja također pospješuje metabolizam”, kaže Li.
U studiji je klinički dokazano da sam kofein poboljšava iskorištavanje energije (sagorijevanje kalorija), termogeno sagorijevanje masti (lipoliza) i regulaciju težine.
najnovije
najčitanije
Županija
Potpisan sporazum
Zadarski otoci će uskoro dobiti dvije brodice-ljekarne
Svijet
predsjednica komisije
Von der Leyen: “Europska unija spremna je uzvratiti na američke carine”
Nogomet
2. ŽNL
Derbi u Zemuniku bez pobjednika, Pažanima prvi bodovi
Kultura
Nastavak tradicije
Narodni muzej održava edukaciju pletenja maslinovih grančica
Nogomet
1. ŽNL
Spektakl pripao Pridražanima, Pakoštane preživjele Galovac
Županija
nezavisni kandidat
Stipe Žunić: ’Nećemo dopustiti da Zadar bira gradonačelnika Paga. Pag pripada svojim ljudima’
Zadar
ostaju bez dozvole
Poznati zadarski plažni kafići i štandovi bi se mogli – zatvoriti
Zadarski prsten
općina posedarje
Načelnik Ivica Klanac: ’Pomozimo obitelji Zubčić u teškoj životnoj situaciji’
Crna Kronika
OČEVID U TIJEKU
U prometnoj nesreći u Lepurima smrtno stradala osoba
Zadar
oštro priopćenje