Foto: iStock/NL
Proizvodi se autonomno i unosi se hranom. Djeluje i reagira vazodilatacijskim, hipotenzivnim i permeabilizirajućim učincima, tipičnim za upalne pojave. Kada dođe do otpuštanja velikih količina histamina od strane uključenih stanica, a to su mastociti i bazofilne granule, reakcija može dovesti do složenijih odgovora kao što su:
- osip, oticanje i crvenilo
- prekomjerna proizvodnja sluzi u dišnim putovima
- otežano disanje s pojavom astme
- kontraktilna reakcija crijevnih stijenki crijeva s grčevima i proljevom
Astma, urtikarija, rinitis i konjunktivitis još uvijek mogu biti odgovori na intoleranciju na histamin.
Trovanje histaminom
Trovanje histaminom naziva se i sindrom skuše, naziv koji podsjeća na ribu, a upravo se povezuje s hranom s visokim količinama histamina, poput neke ribe, uključujući skušu te dugo ili loše čuvanu ribu.
Simptomi se javljaju neposredno nakon konzumacije kontaminirane hrane, a najčešći su:
- crvenilo lica i vrata
- osip i svrbež
- proljev i mogući grčevi u trbuhu
- glavobolja
- lupanje srca
Mogu se pojaviti čak i ozbiljniji simptomi koji uključuju respiratorni trakt ili srčanikod već predisponiranih subjekata. Klinička manifestacija je slična onoj kod alergijske epizode, ali zapravo nije uključena nikakva imunološka reakcija.
Razlikuje se od alergija na hranu jer se u ovom slučaju histamin unosi s prehranom, dok se u slučaju alergije opaža oslobađanje tvari (prirodno proizvedene u ljudskom tijelu) kao rezultat imunološke reakcije.
Simptomi mogu trajati do 6 sati.
Hrana bogata histaminom
U slučaju manje ili više izražene osjetljivosti na histamin, koje namirnice treba izbjegavati ili na koje obratiti pozornost:
- meso i riba: sve ribe i plodovi mora, rakovi i mekušci, a također riblje konzerve, šunka, iznutrice, svinjetina, salame, dimljeno meso.
- mliječni proizvodi: odležani sirevi (stupanj histamina izravno je proporcionalan odležavanju)
- alkohol: konzumacija alkohola potiče propusnost stanične membrane i snižava granicu tolerancije na histamin. Miješanje alkohola i hrane bogate histaminom je poticaj. Visoko fermentirano i tamno pivo, crno vino, pa čak i neki šampanjac dobiveni preradom crnog grožđa bogati su histaminom
- voće, povrće, mahunarke i korijenje: avokado, mladice bambusa, grah, agrumi, patlidžani, hren, gljive, papaja, šljive, grožđice, kiseli kupus, špinat, jagode, rajčice, banane
- orašasti plodovi, soja i derivati, čokolada, jer kakao može usporiti odlaganje histamina u tijelu
Postoje i neki aktivni sastojci sadržani u hrani definirani kao otpuštači histamina koji mogu potaknuti povećanje histamina, a da se on ne prenosi alergijskim odgovorom. Neki kvasci koji provode mikrobiološke procese na hrani mogu povećati količinuhistamina.
Jednom proizveden u hrani, bilo fermentacijom tijekom proizvodnog ciklusa ili lošim skladištenjem, histamin može ostati nepromijenjen čak i nakon normalnog kuhanja, jer je termostabilan. Za inaktivaciju je potrebno najmanje 116°C tijekom 90 minuta.
najnovije
najčitanije
Zadar
ŠPICA
[FOTO] Blagdanska špica na Poluotoku: Pogledajte koga smo ovu subotu ulovili u điru
Zadar & Županija
doktor na kotačima
Nakon mobilnih ljekarni, stižu i mobilne ambulante: ‘Liječnik sada doslovno dolazi na vrata’
Novosti
krhki mir
Trump i Netanyahu opet se sastaju, peti put otkako se Trump vratio u Bijelu kuću
Hrvatska
hrvatski šef diplomacije
Grlić Radman: Uhićenje ratnog zločinca važan korak za ulazak Crne Gore u EU
Hrvatska
29. prosinca
PET GODINA OD POTRESA U PETRINJI Obnova još traje, kraj se najavljuje tek 2030.
Zadar & Županija
Rekordna akcija
SVAKA IM ČAST Sukošanci u jednom danu darovali čak 93 doze krvi
Zadar
Dva desetljeća tradicije
[FOTO] Udruga Kveštura i ove godine oživjela jaslice: Svi se trude da ova priča uspije
Zadar & Županija
bez vozačke
OTOK UGLJAN 39-godišnji vozač sletio s ceste i udario u parkirani automobil, završio u zatvoru na 12 dana
Novosti
CRNA GORA
Nedaleko od Podgorice uhićen bivši poručnik JNA kojeg Hrvatska traži zbog ratnog zločina
Zadar
U ČETVRTAK U PODNE