Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za što ugodnije putovanje

Letite uskoro avionom? Evo koju odjeću i modne dodatke je bolje izbjegavati

Autor: Mija Dropuljić

29.07.2023. 08:56
Letite uskoro avionom? Evo koju odjeću i modne dodatke je bolje izbjegavati

Foto: iStock

U čemu letjeti, a u čemu ne?Uskoro idete na novo putovanje, a do svoje destinacije letite avionom? Vjerojatno više pozornosti pridajete spremanju prtljage nego što razmišljate u kojoj odjeći bi bilo najbolje i najpraktičnije putovati. 


Zbog sigurnosnih provjera, ali i temperatura i zraka u prostorijama zračne luke i samog aviona, važno je odabrati prikladnu odjeću. 


Kako lakše proći sigurnosne provjere na zračnim lukama?


Vjerojatno vam se više puta dogodilo da morate skidati cipele, remen, majicu na kopčanje i slično kako biste napokon mogli proći kroz sigurnosnu kontrolu. Kako biste imali što manje skidanja i ponovno odijevanja, pripazite koje stvari nosite na sebi. 
Uvijek ćete morati skidati visoke cipele, one s metalnim detaljima ili s velikom platformom. Za put birajte udobne cipele, najbolje tenisice, u kojima ćete lakše izdržati put te ih nećete morati skidati na zračnoj luci. 


Ako na sebi nosite preširoke majice na kopčanje ili s patentom, morat ćete ih također skinuti. Ili sa sobom nosite tanje veste ili dotični komad spakirajte u svoju ručnu prtljagu. 


Nemojte putovati s puno ukrasa u kosi ili s puno nakita. Postoji mogućnost da ćete ih morati skidati, što samo stvara dodatni stres. 


Ako nosite hlače s remenom, računajte da isti morate obavezno skinuti. Stoga je dobrodošla alternativa pamučna i udobna trenirka. 


Kako udobnije putovati?


Kako biste stigli odmorni do svoje destinacije, birajte samo udobnu i praktičnu odjeću i obuću. Izbjegavajte previše usku odjeću koja se na pojedinim dijelovima urezuje u kožu. To se posebno odnosi ako vam predstoji dugi let. 


Birajte šire pamučne komade u kojima se osjećate ugodno i koje vas nigdje ne sputavaju. Visoke pete i neudobne cipele ostavite u prtljagi (ili još bolje kod kuće) i birajte udobne i praktične tenisice u kojima vam noge neće oticati. 


Uvijek se odijevajte toplo. Naime, u prostorijama zračnih luka, ali i u samim avionima, često su temperature niske, čak i ljeti. Stoga nemojte putovati u otvorenim sandalama i odrezanom topu jer će vam u jednom trenutku biti hladno. Uvijek putujte u zatvorenim cipelama i obavezno sa sobom imajte majicu dugih rukava. Ako ipak ne želite putovati sa zatvorenim cipelema, uvijek pri ruci imajte par čarapa. 


Praktična torba s puno pretinaca je tijekom leta vaš najbolji prijatelj. Pripazite da je dimenzija torbe namijenjena prostoru ispod sjedala kako bi vam tijekom leta sve stvari bile pri ruci. 


Uvijek dobro dođe nositi sa sobom maramu u slučaju da vam od susjednog putnika puše klima ili nam postane hladno.