
Foto: iStock
Originalni recept iz službene kuharice
Emily u Parizu jedna je od najpopularnijih serija posljednjih godina. Uskoro kreće nova, treća sezona u kojoj ćemo opet pratiti dogodovštine ove mlade Amerikanke kako se prilagođava europskom načinu života.
Naravno, taj način života uključuje i uživanje u mnogobrojnim francuskim slasticama. Iz tog razloga je objavljena i službena kuharica s mnogim receptima za jela koja se pojavljuju u nekoj od epizoda.
Za ovu priliku donosimo vam izvrstan tart kao stvoren za blagdansko vrijeme.
Zahvaljujući kupovnom lisnatom tijestu, ovaj se elegantni tart priprema bez previše napora. Mješavina hrskavog, prozračnog tijesta, slatkog i orašastog marcipana i tanko narezanih jabuka jednostavno je božanstvenog okusa.
Sastojci:
- 180 g listića badema
- brašno za posipanje
- 1 paket lisnatog tijesta, oko 500 gr
- 155 grama šećera
- ¼ žličice krupne soli
- 2 velika jaja, lagano tučena
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1 žličica čistog ekstrakta badema
- 2 žlice maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 2 velike trpke jabuke
- Sok od ½ limuna
- 125 g džema od marelica za glazuru
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Veliku posudu za pečenje (40 × 30 cm) obložite papirom za pečenje.
Ravnomjerno rasporedite bademe po pripremljenom limu za pečenje i lagano tostirajte u gornjoj trećini pećnice 5 minuta, miješajući jednom ili dva puta. Stavite u zdjelu i ostavite da se lim za pečenje potpuno ohladi.
Na malo pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik. Stavite na pripremljeni lim, presavijte vanjske rubove za oko pola centimetra i stisnite da napravite rub.
U međuvremenu pripremite marcipan tako da u blenderu izmiksajte bademe, šećer i sol. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije i badema te maslac i miksajte dok se ne sjedini.
Lisnato tijesto izbodite nekoliko puta vilicom i pecite dok lagano ne porumeni, oko 8 minuta.
Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu na 190°C. Tijekom pečenja jabuke ogulite i narežite na vrlo tanke kolutove. Stavite u zdjelu i pokapajte sokom od limuna da obložite sve jabuke.
Tijesto premažite marcipanom u tankom ravnomjernom sloju i ukrasite ploškama jabuke tako da se malo preklapaju. Pecite dok ne porumene, oko 30 minuta, dok jabuke ne postanu mekane i hrskave.
Za glazuru otopiti džem u loncu na laganoj vatri. Površinu toplog tarta pažljivo premažite tankim slojem džema i poslužite.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Stručna pomoć
Ajax je u najvećoj krizi u posljednjem desetljeću, angažirali su bivšeg trenera u svojstvu klupskog savjetnika
Auto
Promjena prioriteta
Počinje Ženevski auto sajam: ‘Kupovina automobila je prošlost, korištenje po potrebi budućnost’
Hrvatska
nema ozlijeđenih
Požar velikog deponija plastike u Osijeku, neke škole otkazale nastavu
Gastro
Jesenska slastica
Vrijedi isprobati! Mekani desert koji bundevi daje malo drugačiju ulogu
Županija
ILIRIJA
Turistička tvrtka iz Biograda na Moru kontinuirano podiže kvalitetu svojih usluga
Zadar & Županija
Rođeni Sutomišćanin
Bodul s Ugljana: U njujorškoj Plazi ostvario sam svoj – američki san
Županija
dug za cestu
Općina Stankovci u blokadi!
Zadar
STABILIZACIJA TRŽIŠTA
Promet nekretninama u Zadarskoj županiji pao za više od 20 posto
Zadar
kod divlje svinje
U Zadarskoj županiji potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge
Zadar & Županija
BOLEST S TISUĆU LICA