Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nezaboravno iskustvo

Put bogova: Čarobna šetnja s pogledom na Amalfijsku obalu

Autor: Šarlota Brnčić

20.04.2023. 09:00
Put bogova: Čarobna šetnja s pogledom na Amalfijsku obalu

Foto: Pixabay

Staza bogova je duga šetnja koja počinje iz Agerole i stiže u PositanoStaza bogova duga je šetnja koja kreće od Agerole, iz sela Bomerano, prelazi Nocelle i stiže u Positano.


Svake godine Put bogova posjeti tisuće turista jer je to mjesto koje čuva svu raskoš slave antičke Grčke.


Sam Italo Calvino opisao ju je kao “cestu koja visi nad čarobnim zaljevom još i danas izbrazdanom sjećanjima i mitovima”.
Fraza urezana u keramiku koja se nalazi odmah na početku staze koja gleda na obalu Amalfi, a koja je ostala netaknuta ljudskom rukom.


Hodajući Putem bogova, možete pronaći dijelove vegetacije koja oduzima dah uokvirene špiljama, uključujući Grotta del Biscotto u kojoj se također nalaze stoljetne kuće.


Zatim tu su izvori vode i prekrasan pogled na otok Li Galli, gdje legenda kaže da su sirene pjevale kako bi prevarile mornare.


Dolaskom u Positano potrebno je savladati poznatih 1.700 stepenica, dok se za Monte Pertuso kaže da je postojala bitka između Madone i Lucifera kojoj svjedoči ‘pertuso’, odnosno rupa pronađena u stijeni.


U stvarnosti, sve je posljedica erozije uzrokovane vjetrom i vodom.


Dva su puta koji dijele Put bogova. Gornja staza kreće od Bomerana i završava u Santa Maria Del Castello, donja prolazi kroz Nocelle i manje je naporna.


U Vallone Portu također postoji vodopad i kanjon.


Nije preporučljivo krenuti sami na Put bogova, stoga je bolje osloniti se na već organizirani izlet.


Ruta u pravilu traje četiri sata i preporučuje se onima koji su navikli na hodanje, a ne preporučuje se onima koji pate od vrtoglavice i djeci.


Potrebna je prikladna odjeća, a preporuča se lagana, sportska odjeća i cipele za planinarenje.


Krema za sunčanje i šešir dobro su rješenje da ne izgorite.