Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Prava legla

Volite li duge nokte? Jednom kada saznate što je ispod, više ih nećete željeti

Autor: Šarlota Brnčić

29.12.2022. 07:52
Volite li duge nokte? Jednom kada saznate što je ispod, više ih nećete željeti

Foto: Pexels

Definitivno nisu tako higijenski kao što mislite, a savršeno su skrovište za patogeneNa noktima se gnijezdi puno bakterija. Ispod dugih noktiju, ukratko, kriju se mikroorganizmi koji mogu izazvati potencijalne infekcije.


Što je duži nokat, to je veća površina za koju se mikroorganizmi mogu zalijepiti, kaže Jeffrey Kaplan, profesor biologije na Američkom sveučilištu, koji je proveo niz analiza na tu temu.


Bilo da se radi o umjetnim noktima, prirodnim dugim noktima, geliranim noktima, akrilnim noktima ili samo lakovima za nokte (čak i teškim za pranje), što su duži, veća je vjerojatnost da se ispod njih kriju mikroorganizmi.
Analiza koju je proveo tim Jeffreya Kaplana otkrila je 32 različite bakterije i 28 različitih gljivica ispod noktiju.


Naime, vrlo otporna bakterija, poznata kao Staph aureus otporan na meticilin, antibiotik, pojavila se u polovici uzoraka noktiju, a što bi kasnije moglo dovesti do infekcije.


“Bakterije noktiju možete prenijeti na svoj imunološki sustav češanjem, grickanjem noktiju, čačkanjem nosa i sisanjem prstiju”, pojašnjava Kaplan.


Bakterije i gljivice ispod dugih noktiju također mogu dovesti do infekcije nokta, što može ostaviti nokte unakaženima.


Kako očistiti duge nokte


Ako je za kratke nokte uglavnom dovoljno istrljati područja oko nokta posebnom četkicom za zube (ali dobro dođe i stara četkica koju više ne koristite), za duge je bolje koristiti malu četkicu koju ćete umočiti u malo sapuna i vode i proći nekoliko puta u dijelu ispod nokta i u području zanoktica.


Još bolje ako odvojite malo više vremena i umočite prste u zdjelu tople vode s prstohvatom limuna na najmanje 3 minute.


Pustite da vam prsti i nokti omekšaju, a zatim ih nježno istrljajte četkicom za zube.