Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Za sreću čitave godine

Upoznajte se s jednim od najneobičnijih božićnih običaja - božićnim krastavcem

Autor: Lucija Sučić

27.11.2022. 08:16
Upoznajte se s jednim od najneobičnijih božićnih običaja - božićnim krastavcem

Foto: iStock

Ova tradicija mnogima će zvučati veoma čudnoTradicija božićnog krastavca mnogima će zvučati neobično, no ona postoji. Međutim, nitko ne zna otkada točno traje niti kako je započela.


Da pojasnimo, radi se o dekoraciji za božićno drvce u obliku krastavca koja se sakrije među ostale ukrase, a osobu koja ju prva uoči na božićno jutro vjeruje se da će pratiti sreća čitavu iduću godinu.


Priča o izvoru tradicije božićnog krastavca je mnogo, i svaka tvrdi nešto posve drugačije.
Amerikanci tvrde da je običaj božićnog krastavca potekao iz Njemačke te da se radi o staroj njemačkoj tradiciji.


Druga struja misli tvrdi da je božićni krastavac nastao kao jedan od marketinških trikova kompanije Woolworths koja je ovakve vrste dekoracija izvozila iz Njemačke u Ameriku 1890.-ih.


Treća teorija tvrdi da ovaj običaj datira u doba Američkog građanskog rata, a mjesto radnje vjeruje se da je bio kamp Sumter. Ondje je bavarski vojnik John C. Lower 1864. zarobljen i odveden u zarobljenički logor. Priča glasi kako je na Badnjak gladujući molio stražara za kiseli krastavac. Čuvar mu ga je je dao, a Lower je kasnije smatrao da mu je upravo kiseli krastavac spasio život. Nakon što se vratio svojoj obitelji, započeo je tradiciju skrivanja kiselog krastavca na božićno drvce.


Četvrta priča glasi kako božićni krastavac dolazi iz priče o svetom Nikoli još iz viktorijanskog doba, koji koji spašava dvoje španjolske djece koje je gostioničar zarobio u bačvi s kiselim krastavcima.


Izgleda da je nekako najtočnija druga, iako se ne može sa sigurnošću znati, no činjenica je da je božićni je krastavac prisutan kako u Europi, tako i u Americi i dan danas.