ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Značajno utječe

Umjetnost poboljšava vaše zdravlje, čak i ako joj se divite samo online!

Autor: Šarlota Brnčić

19.04.2023. 08:50
Umjetnost poboljšava vaše zdravlje, čak i ako joj se divite samo online!

Foto: Pixabay

Što se događa s vašim tijelom gledajući virtualna remek-djela barem 3 minutePosjeti umjetničkim galerijama i muzejima mogu imati značajan utjecaj na emocije, razinu stresa i dobrobit osobe.


No vrijedi li to i za umjetnost u digitalnom okruženju?


Ovo je pitanje ispitano u nedavnom istraživanju koje su proveli neki psiholozi, a koji su došli do sljedećeg zaključka: čak i kratki posjet online umjetničkoj ili kulturnoj izložbi od samo 3 minute ima značajne pozitivne učinke na dobrobit osobe.
Umjetničke i kulturne organizacije brzo su se preselile iz stacionarnih zgrada na internet, posebno tijekom i nakon prve pandemije Covida 19.


Digitalni muzeji i online umjetničke galerije po prvi su put privukli pozornost javnosti.


Kao rezultat toga dogodile su se dvije stvari. Prvo, ljudi iz cijelog svijeta mogli su pristupiti umjetninama i drugim kulturnim objektima iz udobnosti svog doma, a drugo, brojnija publika nego li ikad prije imala je priliku doživjeti umjetnost.


Tijekom proteklog desetljeća provedena su brojna istraživanja koja pokazuju kako umjetnost može poboljšati zdravlje i osjećaj blagostanja.


Međutim, nije bilo jasno jesu li se ti utjecaji proširili i na internetske izložbe.


Istraživači s Instituta Max Planck za psiholingvistiku i njihovi kolege s Odjela za psihologiju tražili su od sudionika da sudjeluju u umjetničkim izložbama koristeći mobitele, tablete i prijenosna računala.


Cilj je bio procijeniti utjecaj na psihičko stanje i opću dobrobit, a koji su procijenjeni prije i nakon online posjeta.


Rezultati su pokazali da čak i vrlo kratki online posjeti mogu imati značajne učinke: od poboljšanja raspoloženja do smanjenja tjeskobe i osjećaja usamljenosti, pa sve do boljeg ukupnog subjektivnog blagostanja.


Ovi rezultati pokazuju da kratko online gledanje umjetnina može itekako poboljšati vaše zdravlje.


To otvara nove putove za daljnja istraživanja i primjene u prostorima kao što su čekaonice, bolnice i ruralna područja gdje je pristup umjetnosti ograničen.