
Foto: Pixabay
Ultra-prerađena hrana već je dugo u središtu znanstvenih rasprava zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje.
Nije slučajno da govorimo o visoko prerađenoj hrani kao što su gazirana pića, žitarice za doručak, grickalice i gotova jela, koja često sadrže velike količine soli, šećera i masnoće i može ljude izložiti brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kardiovaskularne bolesti.
Dva nova istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, otkrila su još jasniju vezu između konzumacije ove hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, uključujući srčane i moždane udare.
Analize, koje su uključivale veliki uzorak sudionika tijekom dugog razdoblja promatranja, pokazuju da je velika konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Nalazi posebno otkrivaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara među onima koji konzumiraju značajnu količinu ultra-prerađene hrane.
Zanimljiv aspekt novog istraživanja je da se čini da na rizik utječe postotak ove vrste hrane u ukupnom dnevnom unosu kalorija.
U prvom istraživanju, pregledu 10 prethodnih koja su uključivala 38.720 slučajeva kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar), utvrđena je jasna povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od ovih bolesti.
Znanstvenici su otkrili da je 10%-tno povećanje konzumacije ultra-prerađene hrane u dnevnom unosu kalorija povezano s 6%-tnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.
Istraživači su također primijetili da kada ta hrana čini manje od 15% ukupnih kalorija, postoji manji rizik od srčanih bolesti.
Drugo istraživanje, koje je koristilo zdravstvene podatke oko 10.000 australskih žena u dobi od 46 do 55 godina koje su praćene 15 godina, pokazalo je da su one koje su imale prehranu s većim udjelom ultra-prerađene hrane imale značajno veću vjerojatnost za razvoj hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Ovi rezultati još jednom naglašavaju potrebu za smanjenjem konzumacije ultra-prerađene hrane i promicanjem uravnoteženije i prirodnije prehrane.
Nužno je da ljudi budu što je moguće više informirani o štetnim učincima ultra-prerađene hrane i da stoga mogu donositi informirane odluke o svojoj dnevnoj prehrani.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
podaci dzs-a
Prosječna plaća u Hrvatskoj je nešto više od 1400 eura
Županija
obavijest vodovoda
Dio Sukošana u srijedu bez vode, u osam županijskih mjesta moguće poteškoće u vodoopskrbi
Novosti
NEZALIJEČENE RANE
Žrtve svećeničkog zlostavljanja o pontifikatu Franje: ‘Bilo je napretka, ali nedovoljnog’
Županija
dračevac ninski
Ruke Luke Adžića u 30 godina njegovale su preko milijun sadnica cvijeća
Nogomet
ozljeda
Mbappe upitan za Getafe, ali i finale Kupa protiv Barcelone
Crna Kronika
TEŠKE OZLJEDE
Napadi u središtu Zadra! Mladić teško ozlijeđen, napadnut je na predjelu Jazina
Svijet
SLIJEDI KONKLAVA
POČINJU NAGAĐANJA Evo tko su mogući nasljednici pape Franje: Četiri favorita se ističu
Nogomet
NESREĆA ZA VRATARA
VIDEO Livaković zabio autogol u velikom kiksu Fenerbahčea, pogledajte snimku
Županija
BROJNA OBITELJ
Obitelj Mitrović okupila 47 članova na Uskrs: ‘Nas je osmero braće i sestara, svi smo složni’
Županija
mještani uživali