Foto: iStock
Zasladite ljeto ovim osvježavajućim desertom
Koliko god se najeli za ručak ili večeru, uvijek ima mjesta za desert. Posebno ako se radi o starom favoritu tiramisuu kojeg poznajemo i volimo odavno. Iako s popularnim klasikom nema ništa loše, ponekad vam je samo potreban dašak inspiracije da isprobate nešto novo i otkrijete dosad nepoznate kombinacije, pogotovo ljeti.
Ovaj recept, koji spaja najbolje od naših omiljenih klasika, ne samo da vraća stare osjećaje iz djetinjstva, već stvara i nova sjećanja na tople ljetne večeri.
U hladnjak!
Pa zašto ne biste za promjenu dodali puding od riže i prelili ga preko svježih ploški jagoda kao završni sloj! Tako slastica vrlo brzo poprimi potpuno novi okus i odmah s prvom vilicom podsjeća na prošlost.
Nije iznenađenje da kada pripremate tiramisu, treba uzeti u obzir potrebno vrijeme da se pošteno ohladi. Stoga niti ovaj recept nažalost nije pogodan za brzinsku pripremu.
Nakon što su svi sastojci poslagani u slojeve (i prije najzabavnijeg dijela posipanja kakaom), ova slastica treba neko vrijeme odležati u hladnjaku prije nego što konačno oduševi goste. Ali čekanje se isplati više nego ikada.
Sastojci (za četiri osobe):
- 500 ml mlijeka
- 50 grama šećera
- 1 naranča
- 125 g pudinga od riže
- 750 grama jagoda
- 1 žlica vanilin šećera
- 100 g piškota
- 200 grama šlaga
- 2 žličice kakaa
Priprema:
Prvo pripremite puding od riže i prokuhajte mlijeko zajedno s 50 g šećera. Za to vrijeme naranču možete oprati i naribati joj koricu. Iscijedite jednu polovicu i ostavite sok sa strane.
Sada dodajte zrna pudinga od riže i naribanu koru u mlijeko u loncu i dobro promiješajte. Pustite da se sve zajedno lagano kuha oko 25 minuta uz miješanje.
Gotov puding od riže ostavite sa strane i ohladite. Temeljito operite i narežite jagode. Pasirajte oko 300 g s malo vanilin šećera kako biste napravili ukusan umak od jagoda.
Preostale jagode narežite na tanke ploške. Obložite vatrostalnu posudu veličine cca. 24 x 18 cm sa slojem piškota. Zatim lagano poškropite sokom od naranče.
Sada ravnomjerno rasporedite domaći umak od jagoda preko piškota, a zatim i ploške jagoda. Istucite čvrsti šlag i pažljivo umiješajte u ohlađeni puding od riže.
Zatim na sloj jagoda pažljivo rasporedite puding od riže i poravnajte ga. Posudu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata kako bi se desert potpuno ohladio. Prije posluživanja pospite prstohvatom kakaa.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda