Foto: Pexels
Savjeti za sve ukuse te kako postići uravnoteženiju prehranu
Uvođenje dovoljne količine voća i povrća u vašu svakodnevnu prehranu prvi je korak da tijelu osigurate pravu količinu vlakana, mineralnih soli i vitamina koji su neophodni za dobrobit uma i tijela.
Ipak, nije uvijek lako s obzirom na ritam svakodnevnog života i malo vremena kojeg imamo (zbog lijenosti ili stvarne nemogućnosti) za pripremu uravnoteženih i zdravih obroka, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za prehranu povrćem i voćem, čak i ako ga baš ne volite ili ne želite jesti.
Kako biste dnevni jelovnik učinili “zelenijim” i obogatili prehranu povrćem bez žrtvovanja okusa i uz minimalan utrošak vremena, isprobajte ove trikove:
1. Koristite prirodne arome
Možete koristiti velike količine prirodnih aroma kao što su češnjak i ljutika, po mogućnosti pečene ili kuhane.
To je najjednostavniji način da hrani date okrugao, gotovo “mesnati” okus, uživajući u potpunosti blagotvorna svojstva ovog povrća poznatog kao prirodnog antiupalnog, antivirusnog i antifungalnog sredstva.
2. Banana, kakav resurs!
Čak i ako ne želite izbaciti sva jaja iz priprema vaših slastica, osobito slatke i zgnječene banane svakako su još jedan koristan način da smanjite njihovu potrošnju.
U kombinaciji s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, zgnječena banana vašem će desertu dati istu mekoću i slatkoću.
3. Crni grah i keksi
Naizgled neobičan par, a zapravo vrlo ukusan i koristan za povećanje unosa biljnih proteina u svakodnevnoj prehrani.
Prije nego što zavrnete nosom na samu pomisao da pire od mahunarki kombinirate s keksima, isprobajte ga kod kuće tako da u uobičajeno biskvitno tijesto dodate nekoliko žlica.
Rezultat će vas pozitivno iznenaditi.
4. Značaj aromatičnog bilja
Naviknite se da za aromatiziranje jela koristite aromatično bilje, umjesto maslaca, ulja, vrhnja i slično.
Nadalje, miješanjem začina i bilja otkrit ćete svemir iznenađujućih i uvijek novih okusa i mirisa koji će oduševiti sva nepca.
5. Čili papričica, senf i balzamični ocat
To su tri najaromatičnija i najukusnija začina koja se mogu zamisliti.
Nadalje, čili papričica savršen je sastojak za unos kapsaicina, alkaloida koji može potaknuti metabolizam.
S druge strane, sjemenke gorušice su bogate selenom i magnezijem, prirodnnim protuupalnim sredstvima.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Europska liga
Josip Stanišić asistirao u pobjedi Bayera u Rimu, sve miriše na hrvatsko finale EL
Rukomet
Rukometna Liga prvaka
Veron Načinović ostao bez završnice Lige prvaka, Kiel nadoknadio devet golova minusa
Nogomet
Englesko prvenstvo
Chelsea u zaostaloj utakmici na Stamford Bridgeu svladao Tottenham
Ostali sportovi
ATP Madrid
Danil Medvedev poput Jannika Sinnera predao polufinalni meč u Madridu
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Zbog utrke Wings for Life zatvaraju se ova parkirališna mjesta
Županija
SVEČANA SJEDNICA