Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bujna mašta

Što učiniti kada se djeca boje mraka? Evo što savjetuje pedijatrica

Autor: Life

12.01.2023. 08:01
Što učiniti kada se djeca boje mraka? Evo što savjetuje pedijatrica

Foto: iStock

Strah od mraka veoma je čest u djetinjstvu, evo kako možete pomoći svom djetetuČinjenica je da djeca imaju bujnu maštu, što je posve normalan dio njihovog djetinjstva i razvoja. Međutim, kada mašta krene “divljati” prije spavanja, to može za njih a i vas kao roditelje biti pomalo teško.


Strah od mraka veoma je čest u djetinjstvu, te bilo da se dijete boji čudovišta ispod kreveta ili onog u ormaru, gašenje svjetla tada često predstavlja najveći strah. Strah od mraka može nepovoljno utjecati na kvalitetu sna djeteta, što posljedično može utjecati na ponašanje i raspoloženje djeteta.


“Relativno je uobičajeno da mala djeca u nekom trenutku imaju iracionalne strahove”, kazala je pedijatrica Laura O’Connor, te je istaknula bitnu ulogu roditelja i drugih djetetovih skrbnika i bliskih osoba u prevazilaženju tog straha i postizanju čvrstog i kvalitetnog sna.
Evo što savjetuje u pogledu prevladavanja straha od mraka kod mališana kako biste i vi i oni imali miran san.


Otkrijte uzrok straha


Prva stvar kod rješavanja ovog problema je otkrivanje što ga zapravo uzrokuje. Razgovarajte s djetetom otvoreno i bez ljutnje i osuđivanja te pokušajte na taj način saznati što izaziva kod njih strah od mraka.


Saznajte što u mraku plaši vaše dijete. Postavljajte otvorena pitanja kako biste svom djetetu omogućili da vam kaže što izaziva njihov strah.


“Ono što se vama može činiti smiješnim ili trivijalnim, vašem se djetetu čini vrlo stvarnim”, kaže dr. O’Connor. Znajući što ih točno plaši u noći može vam pomoći da razgovarate s njima o tome i pružite im podršku.


Nemojte ga dodatno pojačavati


O’Connor govori kako je najbolje ne pojačavati u djetetovom strah, odnosno sudjelovati u njemu.


Primjerice, izbjegavajte obećavati da ćete otjerati čudovište iz ormara jer time priznajete da isto postoji, zbog čega bi dijete moglo pomisliti da ono zaista postoji što može povećati njihov strah.


Umjesto toga, pokažite im da priznajete i razumijete njihov strah, ali napomenite im da čudovište kojeg se boje nije stvarno i da su sigurni.


Potaknite ih da ostanu u svojoj sobi


Ako je djetetu potrebna vaša blizina, umjesto da ih zovete u vašu spavaću sobu, radije ostanite u njihovoj kako biste ih utješili i pokazali im da se nemaju čega bojati.


Prije spavanja podsjetite dijete da je sve u redu i da je na sigurnom. To će pomoći vašem djetetu da se opusti u vlastitom krevetu i da ga smatra sigurnim mjestom.


Ne zadržavajte se u njihovoj sobi


Ako se vaše dijete probudi usred noći, ponovno mu pružite utjehu i uvjerite ga da je sve u redu i da je njihova soba sigurna. Podsjetite ga na to da se nema čega bojati, a nakon toga napustite sobu.


“Ne preporučuje se da ostanete u djetetovoj sobi osim ako je vaše dijete jako prestrašeno”, kaže dr. O’Connor. “Ako se zadržavate u njegovoj sobi, to nastavlja učvršćivati ideju da postoji nešto o čemu bi trebali brinuti“.


Pružite riječi ohrabrenja


Poticanje i izgradnja djetetovog samopouzdanja i vještina nošenja sa strahovima tijekom dana može mu pomoći da prevlada strah od mraka.


Tijekom dana radite na aktivnostima koje pomažu u izgradnji samopouzdanja, poput toga da ga aktivno potičete da priča o svojim strahovima i iskustvima prije spavanja.


Držite se rutine


Dr. O’Connor savjetuje da rutina spavanja bude lagana, vesela i zabavna.


To znači izbjegavanje gledanja strašnih filmova, TV emisija ili pak pričanje strašnih priča neposredno prije spavanja, kao i slušanje djeci zastrašujuće glazbe ili ostalih audio vizualnih podražaja koji u njima bude strah.


Umjesto toga, dobra ideja je opuštajuća kupka, lagane dječje priče i slično.


Pokušajte sa noćnim svjetlima


Ponekad je trik neka posebna plišana životinja ili dekica koja djetetu pruža dodatnu udobnost i osjećaj sigurnosti.


Isto tako, blagi izvor svjetla može im pružiti osjećaj sigurnosti. Možete pokušati sa noćnom svjetiljkom ili nekom manjom prigušenom lampom u njihovoj sobi, a uvijek je opcija i pustiti im vrata malo otvorena.


Ne zaboravite na moć pozitivnih riječi ohrabrenja


Nakon dobro prospavane noći, ne zaboravite pohvaliti dijete i uputiti mu pokoju riječ ohrabrenja tako da im pokažete kako ste ponosni na njega radi suočavanja sa svojim strahom.


Ako strah od mraka traje dulje vrijeme ili je popraćen drugim strahovima ili pretjeranim brigama, razmislite o razgovoru s liječnikom, ističe O’Connor.