Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Fermentiraju

Što se događa ako pojedete previše trešanja?

Autor: Šarlota Brnčić

25.06.2023. 08:14
Što se događa ako pojedete previše trešanja?

Foto: Pixabay

Pojašnjavamo kakve su posljedice prekomjerne konzumacijeRiječ je o voću s brojnim blagotvornim svojstvima, no prevelika količina trešanja mogla bi imati neugodne kontraindikacije.


Sadrže vitamine A, C i vitamine B skupine, kao i dragocjen izvor mineralnih soli poput željeza, kalcija, magnezija, kalija i sumpora.


Nadalje, kako njihova crvena boja sugerira, trešnje su vrlo bogate antocijanima, prirodnim antioksidativnim tvarima koje neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju starenje stanica i tkiva.
Konačno, ovi mali plodovi imaju svojstva pročišćavanja (pomažu ispravnom radu jetre), remineraliziranja (idealan su međuobrok za one koji se bave sportom) i energije (izvrsna su namirnica za doručak).


Što ako im ne možete odoljeti i prejedete ih se?


Srećom, posljedice zlouporabe trešanja nisu nepopravljive, ali prekoračenje preporučene dnevne doze može izazvati ozbiljne bolove u želucu.


Unatoč tome što je malo, ovo voće je vrlo bogato vlaknima, topivim i netopivim (oko 3 grama po porciji), a vlakna potiču crijevni tranzit i pomažu u suzbijanju zatvora.


No, ako se uzimaju u prekomjernim količinama, također mogu dovesti do epizoda proljeva.


I ne samo to: oni koji pate od sindroma iritabilnog crijeva i osjetljivi su na unos određene hrane mogli bi pogoršati poremećaj pretjeranom konzumacijom trešanja koje sadrže alkohol i stoga izazivaju veliku fermentaciju u crijevima.


U oba slučaja radi se o malim, privremenim neugodnostima koje s vremenom ne ostavljaju trajne posljedice.