Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

KAKO HODATI?

Što je važnije od broja koraka koje napravite ili brzine kojom hodate?

Autor: Šarlota Brnčić

02.11.2022. 16:29
Što je važnije od broja koraka koje napravite ili brzine kojom hodate?

Foto: PexelsVježba koju svi možemo raditi bez ikakve prethodne obuke ili opreme je upravo hodanje.


Ne samo da je sjajno za vaše zdravlje, već ovu malu dnevnu vježbu možete iskoristiti kao dodatnu motivaciju da manje koristite svoj automobil kada kupujete ili obavljate druge poslove.


No jedno pitanje i dalje ostaje otvoreno: je li važnije dugo hodati ili hodati brzim tempom? Zapravo, odgovor je da je i puno hodanja i brzo hodanje vrlo korisno za tijelo.
Zapravo, čak i nakon 2.000 koraka dnevno možemo vidjeti smanjenje rizika od srčanih bolesti, raka i prerane smrti.


Nakon 9.000 koraka dnevno također se drastično smanjuje rizik od razvoja demencije.


Bez obzira na to, dva nova istraživanja objavljena u časopisima JAMA Internal Medicine i JAMA Neurology koristila su inovativni sustav istraživanja za prikupljanje preciznijih podataka o intenzitetu hodanja.


Istraživanje je pratilo više od 78.000 ljudi iz britanske baze podataka, volontera starijih od 61 godine koji su pristali nositi tracker tjedan dana, danju i noću.


Korištenjem ove tehnologije riješen je značajan problem u ovoj vrsti istraživanja. Obično se od volontera tražilo da sami daju informacije o svojim navikama, što je dovodilo do manje pouzdanih podataka. Trackeri su rješenje za ovaj problem, dajući istraživačkim timovima sve informacije koje su im potrebne.


Volonteri koji su sudjelovali potom su ponovno ispitivani u prosjeku između 6 i 8 godina, s ciljem provjere određenih zdravstvenih parametara poput pojave bolesti ili njihovog pogoršanja.


Sudionici istraživanja koji su imali ritam između 80 i 110 koraka u minuti bili su najzdraviji nakon vremenskog raspona u kojem su bili praćeni.


Kako biste maksimizirali učinke, trebali biste težiti dnevnoj sesiji od najmanje 30 minuta u kojoj hodate brzim tempom.


Tih 30 minuta ne mora biti uzastopno, a ubrzano hodanje može biti postupno. Ako prvih nekoliko dana idete samo malo brže nego inače, to bi moglo biti dovoljno.


Ključ za pravilno funkcioniranje ove vježbe je cijelo vrijeme držati tijelo pod blagim fizičkim stresom.


Mali test koji se naziva test govora bit će dovoljan: ako možete pjevati dok hodate, onda ste prespori. Ako, pak, možete govoriti bez problema, na dobrom ste putu, ali još niste došli do anaerobne faze.


U trenutku kad počnete govoriti s malo napora, tada hodate pravom brzinom da naprežete svoje tijelo i imate obećavajuće dugoročne rezultate.