Foto: iStock
I to bez majoneze!
S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.
Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.
Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!
Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.
Sastojci
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
- 1 žlica soli
- 450 g mahuna
- 12 crnih maslina
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 4-5 grančica vlasca
Za vinaigrette:
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml bijelog vinskog octa
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice senfa
- 1 žlica nasjeckanih kapara
- 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
- pola žličice soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.
Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.
Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.
Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.
Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.
Ohladite salatu i dobar tek!
najnovije
najčitanije
Novosti
DJELO VANDALA
Tito ostao bez glave
Crna Kronika
kriminalistička istraga
Muškarac (49) u Benkovcu ukrao katalizator, a djevojka (20) u Zatonu pumpu za vodu
Crna Kronika
POLICIJA IMALA POSLA
Pijani muškarac radio nered na Adventu, a žena opljačkala trgovinu na Bulevaru
Sport
ATLETSKA UTRKA
Sportski događaj koji spaja atletiku i biciklizam dogurao do 28. izdanja
Crna Kronika
Tragedija
Ubijena žena je majka troje djece, a uz to je bila i trudna
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!