Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zdravi obrok

Salata od kvinoje izvrstan je samostalni obrok, ali i prilog, te vrvi svježim hrskavim povrćem

Autor: Lucija Sučić

08.01.2023. 08:06
Salata od kvinoje izvrstan je samostalni obrok, ali i prilog, te vrvi svježim hrskavim povrćem

Foto: Freepik

Izuzetno je lagana za napraviti



Ova osvježavajuća, hrskava i ukusna salata od kvinoje sadrži mnogo svježeg povrća te je izuzetno lagana za napraviti.


U njoj možete uživati doma ili ju ponesti sa sobom na posao, te ju isto tako možete jesti samostalno ili ju pak poslužiti kao prilog.


Sastojci


  • 180 g nekuhane i prethodno isprane kvinoje
  • 0,5 l vode
  • 1 konzerva slanutka, ispranog i ocijeđenog
  • 1 srednji krastavac
  • 1 srednja crvena paprika
  • 1 mala glavica crvenog luka
  • 1 vezica peršina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 60 ml soka od limuna (od 2 do 3 limuna)
  • 1 žlica crvenog vinskog octa
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ žličice fine morske soli
  • papar i sol po želji

Priprema


Kvinoju skuhajte u vodi tako da ju pustite da zakipi na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Kuhajte bez poklopca dok kvinoja ne upije svu vodu, otprilike 15 minuta, smanjujući vatru kako vrijeme odmiče kako bi lagano krčkala. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta kako bi se raširila.




U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak te krastavac, papriku, luk i peršin koje ste prethodno nasjeckali.


U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, zdrobljeni ili naribani češnjak i sol te miješajte dok se dresing ne sjedini, a zatim ostavite sa strane.


Nakon što se kvinoja malo ohladila, dodajte je u veliku zdjelu sa nasjeckanim povrćem i sve skupa prelijte preljevom. Miješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini.


Začinite paprom po ukusu i po potrebi dodajte još prstohvat soli. Za najbolji okus ostavite salatu da odstoji 5 do 10 minuta prije posluživanja.


Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi. Dobar tek!