Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

FANTASTIČAN CITRUS

S vrlo malo kalorija, grejp je dragocjen izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana

Autor: Šarlota Brnčić

26.01.2023. 20:03
S vrlo malo kalorija, grejp je dragocjen izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana

Foto: PexelsOno što ga čini zaista posebnim je velika količina flavonoida i furanokumarina. Posebno potonji daju grejpu snažnu antioksidativnu, protuupalnu i antimikrobnu snagu.


Oni koji ne vole izrazito gorak okus ovog agruma mogu odabrati ružičasti grejp koji karakteriziraju slađe nijanse.


Započinjanje dana s cijeđenjem grejpa pravi je način da osigurate dugotrajnu energiju.
Eterično ulje grejpa može se koristiti, zajedno s drugim biljnim uljima, za poboljšanje cirkulacije, a u aromaterapiji ovo eterično ulje popravlja raspoloženje i djeluje protiv anksioznih stanja.


Bori se protiv oksidativnog stresa


Smanjuje oksidativni stres zahvaljujući flavonoidima. Zapravo, ti su spojevi također korisni za sprječavanje nastanka kroničnih patologija, poput nekih oblika tumora.


Prije svega, furanokumarini, prirodne organske tvari, djeluju inhibicijski na stanice raka.


Dijabetes


Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti zahvaljujući bergaptolu, jednom od glavnih furanokumarina sadržanih u grejpu.


Protuupalna svojstva


Vitamin C ima snažno protuupalno djelovanje, potiče odgovor imunološkog sustava i koristan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Samo jedna voćka grejpa sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, koja iznosi 80 mg.


Nadalje, sprječava osteoporozu i štiti koštani sustav. To je zahvaljujući sadržaju bergaptena, koji je uvijek dio furanokumarina.


Prirodni lijek za želučane tegobe


Potiče crijevnu peristaltiku jer sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja također pomažu povećati osjećaj punoće i sitosti.


Suprotno onome što bi se moglo zamisliti, sok od grejpa može ublažiti nadutost, bolove u želucu i želučane probleme uzrokovane hiperaciditetom.


Grejp za dobar san i borbu protiv stresa


Promiče zdrav san i ublažava simptome i posljedice nesanice zahvaljujući triptofanu, esencijalnoj aminokiselini preteči serotonina.


Hlapljiva ulja sadržana u grejpu, posebno u kori, učinkovito se koriste za liječenje tjeskobe.


Prednosti soka od ružičastog grejpa


Zbog prisutnosti likopena, jakog antioksidansa, ispijanje njegovog soka bi prema nekim studijama smanjilo rizik od razvoja raka prostate.


Istraživanja su također pokazala da je ružičasti grejp učinkovitiji od žutog u smanjenju razine kolesterola i masnoća u krvi.


Obje vrste grejpa snizile bi kolesterol u krvi za otprilike mjesec dana, ali bi ružičasti grejp bio učinkovitiji.


Naime, vidljivo je da je ukupni kolesterol smanjen za 15,5% kod ispitanika iz uzorka populacije koji su konzumirali ružičasti grejp i za 7,6% u skupini koja je konzumirala žuti grejp.


Kontraindikacije i nuspojave


Iscijeđen ili cijeli, može interferirati s mnogim lijekovima, stvarajući farmakološko predoziranje (povećava bioraspoloživost aktivnog sastojka prisutnog u lijeku).


Otkako je ova rizična interakcija otkrivena 1989. godine, postupno su popisane nove skupine lijekova koji stupaju u interakciju s grejpom, a posebno:


  • antiaritmici
  • antibiotici
  • antihistaminici
  • anksiolitici
  • statini
  • antivirusni lijekovi protiv HIV-a
  • imunosupresivi
  • kemoterapije