Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Štetni mikroorganizmi

Sjemenke grejpa mogu neutralizirati bakterije, gljivice, plijesan i parazite

Autor: Šarlota Brnčić

26.01.2023. 07:51
Sjemenke grejpa mogu neutralizirati bakterije, gljivice, plijesan i parazite

Foto: Pexels

Svojstvo koje se pripisuje prisutnosti flavonoida, naringina i kvercetinaAntifungalna i antibakterijska svojstva prepoznata u sjemenkama grejpa mogu zaustaviti razvoj gljivica i smanjiti njihovu infekciju.


Ove terapeutske vrijednosti mogu se pripisati prisutnosti flavonoida, naringina i kvercetina u sjemenkama citrusa.


Prirodni lijek za soor
Soor je gljivična infekcija koja se javlja oko i unutar sluznice usta. Mikroorganizam odgovoran za ovu patologiju je candida albicans: oportunistička gljivica prirodno prisutna u gastrointestinalnom traktu koja postaje patogena ako se pretjerano razmnoži.


Da biste izliječili soor, jednostavno nanesite nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa na vatu, nanesite je na zahvaćeno područje i pričekajte da se osuši.


Tretman treba ponavljati dva puta dnevno do povlačenja simptoma.


Ako je koža posebno osjetljiva, preporuča se razrijediti lijek u ulju za prijenos (kao što je ulje slatkog badema).


Odličan tretman za atletsko stopalo


Atletsko stopalo lokalna je infekcija koja zahvaća vlažna područja stopala uzrokovana gljivicama koje se nazivaju dermatofiti.


Tretman za vanjsku upotrebu na bazi sjemenki grejpa mogao bi biti učinkovit u liječenju ove patologije jednostavnim nanošenjem na zahvaćeno područje stopala, koje treba ponoviti tri puta dnevno.


Liječi atopijski ekcem


Atopijski ekcem je kronična gljivična upalna bolest koja zahvaća kožu, a manifestira se svrbežom i suhom kožom.


Ekstrakt sjemenki grejpa ima visoku koncentraciju antioksidansa i bioflavonoida s protuupalnim svojstvima. Također potiče brže zacjeljivanje oštećenih područja.


Za oralno liječenje ovog kožnog poremećaja preporučuje se uzimanje 3 kapsule ekstrakta sjemenki grejpa dnevno.


Alternativno, možete odabrati tekuću otopinu dnevnom primjenom od najmanje 20 do najviše 30 kapi.


Sjemenke grejpa štite želudac


Uzimanje ekstrakta sjemenki grejpa štiti želučanu sluznicu od oštećenja uzrokovanih pretjeranim konzumiranjem alkohola, stresom i određenim lijekovima, posebice aspirinom.


Sredstvo za dezinfekciju kućanstva


Možete napraviti antibakterijsko i antifungalno sredstvo za dezinfekciju dodavanjem nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa razrijeđenog u vodi u bocu s raspršivačem.


Prikladno je za čišćenje kućanstva i može učinkovito ukloniti bakterije nataložene na pločicama i drugim prostorima u kući.


Nadalje, male količine otopine mogu se dodati deterdžentima i sredstvima za čišćenje kako bi se povećalo njihovo baktericidno djelovanje.