Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Raskošne

Ruže penjačice: mirisni slapovi vrta

Autor: Jelena Sedlak

25.05.2023. 06:32
Ruže penjačice: mirisni slapovi vrta

Foto: iStock

Samo jedan primjerak ruže penjačice može biti dovoljan da vrt ispuni bojom, mirisom i idiličnim ugođajemZa razliku od drugih cvjetnica, samo jedan primjerak ruže penjačice može biti dovoljan da vrt ispuni bojom, mirisom i idiličnim ugođajem. Bilo da ruža penjačica raste uz lukove ili rešetke, ili kaskadno pada s nekog povišenja, raste na pergoli ili uz kakvo osušeno stablo, dojam raskoši bit će kompletan. A zahtijeva tako malo brige.


Dvije su skupine ruža penjačica, a najlakše ih je razlikovati po cvjetovima. Jedna, naime, ima sitnije, a druga krupnije cvjetove.

Rambler je sa sitnijim cvjetovima, koji mogu biti i dvostruki i obilno cvjetati, na tankim puzećim ili opuštenim stabljikama, dugim i do 4 m. Grane su gipke i fleksibilne, pa im je potrebna podrška. Ove ruže mogu cvjetati na izdancima iz prošlih sezona.


Penjačica ima velike, pojedinačne cvjetove ili cvatove od po najviše pet pupoljaka i s čvrstim granama dužine do tri metra. Raste sporije od prethodne vrste, ali cvjeta i na prošlogodišnjim i na mladim granama. Biljka raste u širinu, a grane je prilično teško vezati.


Skupina penjačica nastala je mutacijom hibridnih vrsta čajevki i floribunda, pa nije čudo da imaju lijep miris i prekrasan cvat koji traje tijekom ljetne sezone. Kod nas se najčešće sade:


Dukat


Ovo je prozračan grm velikih cvjetova, sa zlatnim pupoljcima i ljubičastim rubom. Cvjetovi su najljepši u rano jutro ili nakon kiše. Dosežu čak 10 centimetara i prilično su zdravi, a lišće ove penjačice imuno je na bolesti. Ova penjačica lako se pričvršćuje na rešetku i nije osjetljiva na mraz.


Don Juan


Svijetlo crveni cvjetovi su krupni, a biljka se odlikuje rastom u širinu do oko 2 m i u visinu dužine do 3 m. Ova sorta stalno cvjeta, i to vrlo obilno. Ova penjačica postala je popularna i zbog otpornosti na bolesti i promjene vremenskih uvjeta.


Alibaba


Cvjetovi ove penjačice prelijepe su boje koralja ili marelice, a rubovi pupoljaka su valoviti i istodobno cvjetaju. Mirišu po marelici ili Isusovoj kruni. Alibaba raste do 2 m i ne traži mnogo obrezivanja. Otporna je na bolesti i na promjene vremenskih uvjeta.


Od ruža iz skupine Rambler, jakog izrasta i vrlo otpornih na bolesti, kod nas se najčešće mogu vidjeti:


Rose red rambler


Ova parkovska ruža ima vatreno crvene pupoljke koji cvjetaju tijekom cijele sezone, i to svaki put sve obilnije. Cvjetovi su pojedinačni i prilično veliki. Ruža je otporna na štetnike i bolesti.


Mannington mauve rambler


Prekrasni cvjetovi svijetlo ljubičaste boje dvostruki su i ne veći od 3 cm. Na ovom grmu gustog lišća jedva da ima trnja. Ovo je najviša ruža u skupini rambler. Raste i na sunčanim područjima i u hladu. Delikatmog je mirisa.


Rambler od limuna


Cvjetovi nijanse limuna smješteni su na granama dužine 3 m. Obilno cvjetaju i imaju jak miris. Mana joj je što je slabo otporna na zimu.


Camelot


Ovo je snažna i izdržljiva biljka koja ukrašava pergole, ograde i lukove tamnocrvenim dvostrukim cvjetovima mirisa citrusa. Grm naraste 1,5 m u širinu i do 3 m u visinu. Lako podnosi temperaturne promjene i otporan je na bolesti.