Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nešto dragocjeno

Rudolph: Podrijetlo i povijest soba s ​​crvenim nosom koji nas uči cijeniti naše različitosti

Autor: Šarlota Brnčić

09.12.2023. 09:05
Rudolph: Podrijetlo i povijest soba s ​​crvenim nosom koji nas uči cijeniti naše različitosti

Foto: Pixabay

Živio je na Sjevernom polu sa svojom obitelji, bio je najmlađi i imao je nos drugačiji od svih ostalih, svjetlucavo crven.On je jedan od neizbježnih protagonista Božića, a riječ je o Rudolphu, poznatom crvenonosom sobu. Poznajete li ga? A znate li koje je njegovo podrijetlo?


Pisac Robert L. May izmislio ga je 1939. godine, nakon što su ga zamolili za božićnu priču koja prikazuje životinju kao protagonista.


May je timu od osam letećih sobova koji vuku saonice Djeda Božićnjaka odlučio dodati devetog člana: Rudolpha!


Priča o Rudolphu
Rudolph je živio na Sjevernom polu sa svojom obitelji, bio je najmlađi i imao je nos drugačiji od svih ostalih, svjetlucavo crven.


Zbog te njegove osebujne osobine ostali su mu se sobovi neprestano rugali i toga se jako sramio.


Kad je postao punoljetan, odlučio je predložiti da vuče saonice Djeda Božićnjaka i okupio se zajedno sa svim ostalim sobovima na trgu gdje će se održavati izbori.


Djed Božićnjak je počeo procjenjivati ​​i kada je stigao blizu Rudoplha, vidjevši njegov crveni nos koji je zasvijetlio od emocija, odlučio ga je odbiti jer se bojao da će preplašiti djecu.


Rudolph je bio razočaran, nije mogao vjerovati da je odbijen upravo zbog crvenog nosa.


U međuvremenu se bližio Božić, ali vrijeme nije obećavalo, na pomolu su bile oluje, a Djed Božićnjak je bio sve zabrinutiji.


Kako je po tako lošem vremenu mogao djeci donijeti darove?!


Kako bi pronašao rješenje, vratio se u selo usred snježne oluje: jedino što je mogao vidjeti bilo je crveno svjetlo u daljini.


Prišao je i prepoznao Rudolpha.


Shvatio je da može spasiti Božić zahvaljujući svom jarko crvenom nosu i predložio je da postane prvi sob u saonicama koji će osvjetljavati put.


Zahvaljujući Rudolphu, Djed Božićnjak je donio darove svoj djeci.


Prekrasna priča koja nas uči cijeniti naše različitosti, ne smatrati ih nedostacima, već ih vidjeti kao jedinstvenost koja nas čini dragocjenima.