Foto: iStock
Također je poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža
Riža s kurkumom, također poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža, često je jelo u mnogim dijelovima svijeta.
Vibrantnu boju bliskoistočna riža dobiva začina kao što su annatto, šafran i kurkuma. Kurkuma je veoma bitan sastojak u indijskoj kuhinji, te sadrži širok spektar prednosti za zdravlje.
Kod ovog recepta jedna od ponajboljih stvari je ta što je riža spremna za jelo u svega 20 minuta, te će vam pritom biti potreban samo jedan lonac (ili dublja tava).
Uz to, jednostavna je za napraviti, a puna je arome u svakom zalogaju. Svestranost je također veliki plus jer paše uz brojna jela.
Sastojci
- 2 žlice neslanog maslaca ili kokosovog ulja
- pola luka srednje veličine
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica kurkume u prahu
- 370 g basmati riže ili riže dugog zrna
- 700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- sol i papar po ukusu
Priprema
Maslac otopite na srednjoj vatri, te mu dodajte luk i češnjak koji ste prethodno usitnili, te ih pirjajte oko jednu do dvije minute ili dok ne zamirišu.
Dodajte kurkumu u prahu i promiješajte da se sjedini. Zatim umiješajte rižu dok zrna ne budu ravnomjerno obložena i lagano tostirana.
Potom, dodajte temeljac, sol i papar. te pomiješajte da se sjedini i pustite da prokuha.
Poklopite, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta.
Kada je riža kuhana, uklonite ju s vatre i ostavite sa strane oko 5 minuta prije nego što rižu promiješate vilicom.
Dodatni savjet
Bitan savjet o kuhanju i pripremanju riže s kurkumom jest: isperite rižu prije kuhanja
Pranje riže pomaže u uklanjanju viška škroba iz zrna riže, što sprječava njihovo lijepljenje tijekom procesa kuhanja.
Postoje dva načina za ispiranje riže: jedan je da ju stavite u cjedilo i ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.
Druga je mogućnost isprati rižu u zdjeli, što može biti učinkovitije jer tijekom cijelog procesa možete vidjeti koliko je voda mutna. Jednostavno dodajte veliku količinu vode tako da prekrije rižu, promiješajte ju prstima, a zatim izlijte vodu.
Ponovite ovaj postupak dok voda ne postane bistra, potpuno ju ocijedite u cjedilu i to je to, vaša riža je spremna!
najnovije
najčitanije
Hrvatska
HRVATSKI „HOMO TURISTICUS“
Poznati novinar i urednik Đuro Tomljenović aktivan je i u mirovini. Urednik je Turizmoteke, turističkog news portala
Nogomet
HRVATSKI KAPETAN
Modrić postao treći stranac po broju nastupa za Real
Zadar
DANI MASLINE
DANI MASLINE Na Vitrenjaku upriličeno otvorenje manifestacije i nagrađeni najbolji
Ostali sportovi
VESLAČ
Martin Sinković: Rastemo i vjerujemo da možemo osvojiti medalju
Hrvatska
PREDSJEDNIK REPUBLIKE
Milanović: Hrvatska je dno EU, Bugarska jedina lošija
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt