Foto: iStock
Također je poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža
Riža s kurkumom, također poznata kao bliskoistočna riža ili indijska riža, često je jelo u mnogim dijelovima svijeta.
Vibrantnu boju bliskoistočna riža dobiva začina kao što su annatto, šafran i kurkuma. Kurkuma je veoma bitan sastojak u indijskoj kuhinji, te sadrži širok spektar prednosti za zdravlje.
Kod ovog recepta jedna od ponajboljih stvari je ta što je riža spremna za jelo u svega 20 minuta, te će vam pritom biti potreban samo jedan lonac (ili dublja tava).
Uz to, jednostavna je za napraviti, a puna je arome u svakom zalogaju. Svestranost je također veliki plus jer paše uz brojna jela.
Sastojci
- 2 žlice neslanog maslaca ili kokosovog ulja
- pola luka srednje veličine
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica kurkume u prahu
- 370 g basmati riže ili riže dugog zrna
- 700 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- sol i papar po ukusu
Priprema
Maslac otopite na srednjoj vatri, te mu dodajte luk i češnjak koji ste prethodno usitnili, te ih pirjajte oko jednu do dvije minute ili dok ne zamirišu.
Dodajte kurkumu u prahu i promiješajte da se sjedini. Zatim umiješajte rižu dok zrna ne budu ravnomjerno obložena i lagano tostirana.
Potom, dodajte temeljac, sol i papar. te pomiješajte da se sjedini i pustite da prokuha.
Poklopite, smanjite vatru i pirjajte 15 minuta.
Kada je riža kuhana, uklonite ju s vatre i ostavite sa strane oko 5 minuta prije nego što rižu promiješate vilicom.
Dodatni savjet
Bitan savjet o kuhanju i pripremanju riže s kurkumom jest: isperite rižu prije kuhanja
Pranje riže pomaže u uklanjanju viška škroba iz zrna riže, što sprječava njihovo lijepljenje tijekom procesa kuhanja.
Postoje dva načina za ispiranje riže: jedan je da ju stavite u cjedilo i ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra.
Druga je mogućnost isprati rižu u zdjeli, što može biti učinkovitije jer tijekom cijelog procesa možete vidjeti koliko je voda mutna. Jednostavno dodajte veliku količinu vode tako da prekrije rižu, promiješajte ju prstima, a zatim izlijte vodu.
Ponovite ovaj postupak dok voda ne postane bistra, potpuno ju ocijedite u cjedilu i to je to, vaša riža je spremna!
najnovije
najčitanije
Kultura
SARAH STRUČIĆ
Kad se priče iz mašte presele na papir
Nogomet
Liga prvaka
Remiji u Bergamu i Guingampu, Mario Pašalić propustio dvije velike prilike
Hrvatska
državni inspektorat
Opozivaju se kobasica Bebrinka, XU RI pačja jaja i špinat Natur Pur
Nogomet
Europska liga
Elfsborg umalo dostigao tri gola zaostatka u Istanbulu
Zadar
za svakog ponešto
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Županija
presuda
Bivši načelnik Škabrnje dobio četiri godine zatvora, mora vratiti novce
Zadar
POVRATAK NATJECANJA
Miss Zadarske županije ovog petka na Biograd boat showu. Upoznajte natjecateljice
Hrvatska
PROGNOZA
STIŽE PROMJENA VREMENA! Meteorolog otkrio što nas čeka do kraja tjedna
Crna Kronika
28-godišnjak
‘Driftao’ po rotoru u Zadru, uhvatila ga policija
Županija
bivši načelnik škabrnje