Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Uravnotežena prehrana

Evo koje namirnice čine idealnu prehranu djece zimi

Autor: Life

30.12.2022. 07:32
Evo koje namirnice čine idealnu prehranu djece zimi

Foto: Unsplash

Pokušajte birati sezonskoZimska prehrana razlikuje se od ljetne radi nekoliko faktora: dostupnost sezonskih namirnica različita je što utječe na njihovu pripremu; radi nižih temperatura mnoge su idealne za pripremu na žlicu te naposljetku, kalorijska potrošnja je drugačija.


Zdrava i uravnotežena prehrana uvijek je važna, te je bitno da se temelji na raznovrsnoj prehrani koja će osigurati djeci sve potrebne hranjive sastojke.


Slatki krumpir


Ova namirnica odličan je izvor vlakana, te je prepun vitamina A i kalija. Njihov blagi okus paše uz mnoga jela te se može pripremiti na različite načine, bilo pečen, na pire ili kuhan.


Cvjetača
Također vrlo ugodnog i neutralnog okusa, ova super namirnica lijepo se spaja s ostalim dominantnijim okusima u gotovo svakom jelu. Također, bogata je vitaminom C i K što doprinosi zdravlju kosti i imunološkog sustava.


Dodatan savjet: ako vaše dijete nije fan cvjetače, možete ju lako umaskirati u rižoto ili pak napraviti rižu od cvjetače i dodati ju kao prilog.


Prokulice


One sadrže mnoštvo hranjivih tvari te su također odličan izvor vitamina K, A, B i C te minerala mangana i kalija.


Također, prokulice potpomažu prirodnu regulaciju šećera u krvi.


Cikla


Cikla je odličan dodatak uravnoteženoj prehrani i djeci je zanimljiva radi svoje za povrće neobične boje. Izvrstan je izvor vitamina C, željeza i magnezija, te ju možete poslužiti kao salatu ili u napitku.


Špinat


Jedno od omiljenog zelenog lisnatog povrća, prepun vitamina i minerala, špinat je jedna od bitnih namirnica.


Možete ga pripremiti na puno načina, a ako kada “zašteka” i padne mu popularnost kod vaše djece, uvijek u priču možete ubaciti Popaja!