Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GIANDUIA

Recept za klasičan talijanski desert: Čokoladna torta od lješnjaka koja oduševljava

Autor: Sanda Milinković

07.04.2024. 09:00
Recept za klasičan talijanski desert: Čokoladna torta od lješnjaka koja oduševljava

Foto: Pexels



Gianduia je specijalitet talijanske regije Piemont, smještene na sjeverozapadu Italije i s triju strana okruženom Alpama. Riječ je o slatkom čokoladnom namazu koji sadrži oko 30 % paste od lješnjaka, a izumljen je u prijestolnici regije Torinu, za vrijeme vladavine Napoleona.


Sustav kojeg je nametnuo 1806. godine spriječio je ulazak britanske robe u europske luke pod francuskom kontrolom, što je opteretilo zalihe kakaa.


Čokolatijer u Torinu po imenu Michele Prochet pomiješao je čokoladu s lješnjacima s brda Langhe južno od Torina pa je od baze gianduje, proizvođač čokolade Caffarel izumio gianduiotto.




Ime je dobio po Gianduji, karnevalskom i marionetskom liku koji predstavlja arhetipske Pijemonce, porijeklom iz talijanske regije gdje su slastice od lješnjaka uobičajene.


Zanimljivo je da su svi ovi čokoladni nalazi zapravo prethodili današnjoj Nutelli jer je prva iz tvornice obitelji Ferrero u Albi (Pijemont) izašla 20. travnja 1964. godine.


Maštovitim i dosjetljivim čokolatijerima Torina, BBC je odao počast čokoladnom tortom od lješnjaka koja malo koga ostavlja ravnodušnim.


Sastojci


 


  • 250 g cijelih blanširanih lješnjaka
  • 200 g maslaca, narezanog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
  • 200 g tamne čokolade izlomljene na kvadratiće
  • 6 srednjih jaja (odvojenih)
  • 200 g sitnog šećera
  • 3 žlice likera od lješnjaka ili amaretto likera (ili svježeg soka od naranče)

Preljev


  • 150 g namaza od čokolade i lješnjaka

Priprema


Zagrijte pećnicu na 200 C. Stavite lješnjake na lim za pečenje i pecite ih u sredini pećnice 10 minuta pa protresite posudu na pola vremena, dok ne porumene.


Pažljivo ih promatrajte da ne izgore. Izvadite ih i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Smanjite temperaturu pećnice na 180 C. Premažite maslacem kalup za tortu promjera 23 cm i obložite papirom za pečenje. Usitnite 200 g lješnjaka dok ne budu prilično fino samljeveni, ali ostavite nekoliko grubljih komadića da biste dodali teksturu.


Preostalih 50 g lješnjaka ostavite sa strane. Stavite maslac i čokoladu u zdjelu otpornu na toplinu i stavite je iznad posude s vodom koja lagano ključa. Povremeno promiješajte i čim se gotovo sva čokolada otopi, maknite posudu i pustite da se čokolada otopi na preostaloj toplini.


Umiješajte mljevene lješnjake i ostavite smjesu da se ohladi 5 minuta. Umiješajte žumanjke i šećer dok ne postanu blijedi i kremasti, a zatim ih umiješajte u čokoladnu smjesu dok se dobro ne sjedini.


U čistoj posudi umutite bjelanjke dok se ne pretvore u čvrsti snijeg – gotovi su kada posudu možete okrenuti naopačke, a da smjesa ne isklizne. Nemojte pretjerati s mućenjem jer ćete dobiti previše tučen snijeg.


Umiješajte liker od lješnjaka, amaretto ili sok od naranče u čokoladnu smjesu da omekša. Dodajte par žlica umućenih bjelanjaka i miješajte dok se ne sjedine, a zatim lagano umiješajte preostale bjelanjke.


Žlicom stavite smjesu u pripremljeni lim i pecite u sredini pećnice 35-40 minuta ili dok se kolač dobro ne digne i ne postane čvrst. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 30 minuta.


Otpustite opružnu kopču i preokrenite tortu na tanjur za posluživanje, a zatim skinite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.


Kada je torta hladna, premažite je namazom od čokolade i lješnjaka i po želji pospite lješnjacima koje ste odvojili – mogu biti cijeli ili nasjeckani, što vam je draže.