
Foto: Pexels
Istraživači već dugo znaju da hrana utječe na naše mentalno stanje. Međutim, većina istraživanja neurološkog zdravlja uvijek se usredotočila na pojedinačnu hranu, a ne na stvarnu dijetu.
Upravo su zato neki irski znanstvenici odlučili vidjeti može li psihobiotička dijeta, osmišljena za promicanje zdravlja crijeva, imati pozitivan utjecaj i na naše mentalno blagostanje.
Što je psihobiotička dijeta?
Temelji se na osi crijeva-mozak dajući prioritet hrani koja je zdrava za crijeva kako bi podržala ravnotežu crijevne mikrobe (tj. cjelovite žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentirana hrana).
Ova dijeta, dakle, obeshrabruje konzumaciju slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.
Studijska dijeta uključivala je:
- 6-8 dnevnih obroka voća i povrća s visokim udjelom prebiotičkih vlakana (npr. jabuke, banane, poriluk, luk)
- 5-8 dnevnih obroka cjelovitih žitarica (npr. zobi, cjelovite pšenice, kvinoje)
- 2-3 dnevne porcije fermentirane hrane (npr. kiseli kupus, kefir, kombucha)
- 3-4 tjedne porcije mahunarki (npr. slanutak, leća, grašak)
Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine, obuhvatilo je 45 zdravih odraslih osoba (18-59 godina) s neoptimalnim prehrambenim navikama.
Ispitivana skupina dobila je informacije o komponentama psihobiotičke dijete i zamoljena je da je se pridržava što je moguće bliže.
Istraživači su ispitali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, opće zdravlje i prehranu te metabolički profil uzoraka krvi, urina i stolice, i prije i nakon četverotjednog probnog razdoblja za obje grupe.
Sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu iskusili su veće smanjenje percipiranog stresa.
Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i ispitivane skupine, oni koji su slijedili ovu vrstu prehrane osjetili su manje stresa.
Dok su promjene u mikrobnom sastavu crijeva bile neprimjetne.
Istraživači su identificirali značajne promjene u 40 specifičnih fekalnih lipida, zahvaljujući smanjenju ukupnih prehrambenih masti i povećanju mononezasićenih masti i urinarnih metabolita triptofana (aminokiselina neophodna za sintezu proteina), a osim toga, primijećen je i bolji upalni odgovor.
U samo četiri tjedna, sudionici koji su slijedili psihobiotičku dijetu – to jest, hranu bogatu vlaknima i fermentiranu hranu – iskusili su niže razine stresa, zdravije pražnjenje crijeva, profile upalnih metabolita i poboljšani mikrobni sastav i funkciju.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Premijer liga, 31. kolo
U utakmici za prestiž Zadrani nadigrali Cedevitu Junior
Zdravlje i ljepota
proljetna depresija
Dulji dani i više svjetla ne znače i bolje psihičko stanje
Kultura
DRUŠTVENA SRIJEDA
Alpinist Mario Celinić gostovao u Zadru i predstavio svoju knjigu
Crna Kronika
PRESUDA suda
Kupač zadobio po život opasne ozljede u Pašmanskom kanalu. Dobio pola odštete jer je kriv koliko i gliseraš
Kultura
ženska solidarnost
Šibenska autorica Maja Gulin predstavila svoju drugu zbirku poezije u Zadru
INFOteka turizma
Okusi otoka
Dvojica braće iz Kali – Nino i Lari – prigrlili su stoku, masline i more: ‘OPG Lungić nudi samo prvoklasno…’
Zadar
Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra
ERLIĆ: Idemo u punu profesionalizaciju gradske uprave i firmi, natječaje će nadgledati i vanjske kontrole!
INFOteka turizma
SALI
Obitelj Filipi važan je dio maslinarskog nasljeđa na Dugom otoku! ‘S maslinarstvom smo krenuli…’
INFOteka turizma
Obiteljski posao u Ajderevcu
Obitelj Keča nudi sve što vam treba – pravi mir i dobru domaću hranu
INFOteka turizma
LJUBAČ