Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Za glatku kožu

Primjećujete prve bore na čelu? Prikrijte ih učinkovitim metodama

Autor: Mija Dropuljić

27.12.2022. 07:52
Primjećujete prve bore na čelu? Prikrijte ih učinkovitim metodama

Foto: iStock

Bore su prirodni znak starenja i gotovo svatko će prije ili kasnije primijetiti prve sitne bore na svom licuKada su u pitanju bore, posebno su osjetljivi gornji dio lica i čelo. No, to nikako nije razlog za zabijanje glave u pijesak! Uostalom, postoje brojne metode koje s jedne strane odgađaju nastanak bora, a s druge strane mogu minimizirati postojeće bore na čelu.


Osjećate li se sve neugodnije s borama na čelu? Onda saznajte sve o tome zašto uopće nastaju bore, kako ih možete spriječiti i koji trikovi postoje da ih se riješite.


Kako nastaju bore na čelu?


Bore na čelu su nešto sasvim prirodno i svatko ih ima u raznim oblicima. Ali kako zapravo nastaju sitne bore na gornjem dijelu lica? Naša koža se sastoji od dva prirodna vlaknasta proteina koji se nazivaju kolagen i elastin.
Kao posljedica kretanja na licu, tijekom godina se mijenja struktura i priroda vlakana, što znači da koža gubi elastičnost i stvaraju se bore. Izrazi lica osobe igraju odlučujuću ulogu u nastanku bora na čelu.


Frontalni mišić se automatski grči kada podignete obrve. Rezultat: vaša se koža nabora preko njega. 


Ono što rijetko primjećujemo u svakodnevnom životu događa se zapravo vrlo često. Jer nije važno radi li se o iznenađenju, smetnji ili koncentriranom radu: u brojnim situacijama koža na čelu se skupi.


Takvi pokreti lica događaju se podsvjesno, pa većina nas ne shvaća koliko često podižemo obrve ili se mrštimo.


Jačinu izražaja izraza lica uglavnom određuju genetski čimbenici. Iako ljudi s puno ekspresije izgledaju pažljivije i empatičnije, oni su i skloniji borama zbog živahnih crta lica.


Kada se pojavljuju bore na čelu i kako ih spriječiti?


Od 20. godine života sadržaj vlage u koži opada i od tada se mogu pojaviti prve bore na licu. U ovom trenutku, međutim, one su još uvijek vrlo površne i minimalne.


S godinama, međutim, dolazi do gubitka vrijednih lipida, što također potiče razvoj bora. Što je osoba starija, to su bore na čelu sve izraženije. Od tada pa nadalje, duboke bore na čelu mogu se smanjiti samo određenim aktivnim sastojcima, posebnim kozmetičkim proizvodima i tretmanima.


Što najbolje djeluje protiv bora na čelu?


Ako su vam se već stvorile bore na čelu, to i nije tako loše. Brojni su načini kako barem ublažiti bore i učiniti ih manje vidljivima. No, u potpunosti ih se možete riješiti samo kozmetičkim tretmanima i injekcijama.


Upoznat ćemo vas s najboljim prirodnim opcijama kao i najčešćim zahvatima ljepote.


Masaža lica valjkom od žada


Jednostavna i jeftina metoda kojom se mogu smanjiti bore na čelu je masaža lica. Time se potiče cirkulacija krvi u licu i aktivira metabolizam kože. Vaši mišići lica mogu se opustiti i glatko okretati dodirivanjem valjka od žada.


Metoda je posebno prikladna za suzbijanje bora uzrokovanih emocijama poput podizanja obrva. Također, hladna površina rolera pruža osvježenje i čak ima protuupalni učinak.


Ujutro i navečer nanesite kremu za lice i umasirajte proizvod valjkom umjesto rukom. 


Korištenje proizvoda protiv starenja koji potiču stvaranje kolagena


Prilikom odabira kozmetičkih proizvoda vodite računa da sadrže napomenu “anti-aging”. Konkretno, kreme koje sadrže aktivne sastojke hijaluronsku kiselinu i retinol idealne su za kontrolu sitnih bora na čelu.


Prvi osigurava da vaša koža bude opskrbljena dovoljnom količinom vlage i doprinosi zdravom tenu. Poznato je da retinol suzbija štetne slobodne radikale. Oni razgrađuju dragocjeni kolagen u koži, što čini kožu bujnijom i mlađom.


Ublažite bore hijaluronskom kiselinom


Ako su vaše bore od mrštenja, poznate i kao glabelarne bore, već ostavile duboke tragove, čak ni najbolja krema sama po sebi ih ne može ukloniti. Ako vam to jako smeta, onda postoji mogućnost ponovnog zaglađivanja kože pomoću injekcije. Posebno se često u tu svrhu koristi aktivni sastojak – hijaluronska kiselina.


U usporedbi s botoksom, hijaluronska kiselina ima nešto slabiji učinak te samim time manje snažno djeluje na vaše lice i mimiku. Nježno ubrizgavanje osigurava da vaša koža na licu izgleda napunjeno i svježe.


No, sve to ima svoju cijenu. Tretman hijaluronskom kiselinom kreće se od 250 eura, ali može koštati i znatno više. Kako bi se postigao trajan učinak, intervenciju je potrebno ponavljati svakih šest mjeseci jer se djelatna tvar ponovno razgrađuje nakon nekoliko mjeseci.


Uklonite bore botoksom


Drugi način smanjenja bora na čelu je tretman botulinum toksinom A, poznatijim kao botox. Ovaj lijek se ubrizgava u mišiće lica tako da se inhibira prijenos signala između živca i mišića.


To dovodi do opuštanja često podsvjesno napetih mišića lica. Ovisno o dozi, na ovaj način se može postići značajno promijenjen i gladak ten bez bora. Unatoč raznim horor pričama, ne trebate se bojati lica nalik na masku i gubitka bilo kakve mimike. Detaljno porazgovarajte o svojim idejama sa svojim liječnikom.


Uobičajena doza i dalje omogućuje kretanje mišića i ne čini da izrazi lica nestanu koliko je to moguće, već samo bore. Još uvijek je moguć prirodan izraz lica. Usput, učinak injekcije botoxa nije trajan.


Učinak obično traje oko šest mjeseci i tada ga treba osvježiti jer se završeci živaca u mišićima nakon nekog vremena obnavljaju. Inače, stručnjaci preporučuju kombinirani tretman botoxa i hijaluronske kiseline za vrlo duboke bore.


Trik frizura: šiške


Ako se bojite injekcija ili složena beauty rutina nije za vas, bore na čelu možete prikriti na druge načine.


Rješenje zahtijeva samo posjet frizeru: dok šiške ipak ne uklanjaju bore, kosa prekriva čelo i barem vizualno nestaje sitnih bora na gornjem dijelu lica. Međutim, ne biste trebali zanemariti odgovarajuću njegu kože.