Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ključno

Hidratizirajte, nahranite i umirite vašu kožu prirodnim sastojcima

Autor: Šarlota Brnčić

07.11.2022. 07:10
Hidratizirajte, nahranite i umirite vašu kožu prirodnim sastojcima

Foto: Foto Pexels

Uvijek imajte na umu da je koža vaša prva obrana te da djeluje kao barijeraHijaluronska kiselina je molekula koja je normalno prisutna u našem tijelu. Upravo ta tvar daje licu mladih kompaktnost i svježinu i koja starenjem ima tendenciju smanjenja.


Jedna od njezinih glavnih funkcija, naime, je poticanje proizvodnje kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože.


Dakle, kada nam je koža suha i ispucala, preporučljivo je koristiti kreme ili dodatke prehrani na bazi ove molekule.
Hidratizirajte kožu


Ulje jojobe zbog svoje posebne kemijske formule vrlo je slično sebumu koji proizvodi ljudska koža, a sebum je tvar bogata masnim kiselinama i kolesterolom. Vlaži i brani kožu od vanjskih čimbenika poput hladnoće, bakterija, smoga.


Kada ova prirodna barijera nedostaje, dolazi do pucanja i iritacije. To su smetnje koje, osim što su neugodne i dosadne, mogu otežati obrambenu sposobnost vašeg organizma.


U tim slučajevima samo si pomozite s malo ulja jojobe. Ovo ulje se lako upija i prodire dubinski regenerirajući nadražena područja, a djeluje i kao prevencija bora.


Njegujte kožu


Biljna ulja su možda najbolja hrana za kožu. Vrlo bogata tvarima kao što su vitamini (osobito A i E), minerali i iznad svega esencijalne masne kiseline.


Ove tvari, kombinirane zajedno, pružaju hranjivo, omekšavajuće i elastično djelovanje, čime također sprječavaju bore i strije.


Arganovo ulje, shea maslac i ulje pšeničnih klica neophodni su za jačanje hidrolipidnog sloja kože koji, tamo gdje ga nema, uzrokuje pucanje i iritaciju.


Postoje i mnoga biljna ulja protiv bora za liječenje i ograničavanje starenja kože.


Umirite kožu


Ulje nevena dobiva se maceracijom cvjetova ove biljke u biljnom ulju, a dobivena tvar ima protuupalna, antiseptička, zacjeljujuća, osvježavajuća i omekšavajuća svojstva koja su toliko korisna da se smatra najboljim lijekom za crvenilo, iritaciju, ispucalost i upale kože.


Kamilica se, zahvaljujući zaštitnom djelovanju na sluznicu i dobrim protuupalnim svojstvima, koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima za ublažavanje, dekongestiju i smirivanje iritacija kože.