Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nije kraj svijeta

Primijetili ste prve sijede? Evo kako ih prikriti

Autor: Mija Dropuljić

14.01.2024. 08:40
Primijetili ste prve sijede? Evo kako ih prikriti

Foto: iStock

Sasvim prirodna pojavaUpravo ste primijetili nove sijede vlasi. Javlja se panika, osjećate se nemirno i povrh toga brinete da ste postali “stari”. Zvuči li vam ovaj scenarij poznato? Prvo i najvažnije, ne treba se sramiti sijede kose. To je potpuno prirodan proces koji se prije ili kasnije dogodi kod svakoga. Neki ljudi prve sijede vlasi dobiju već u 20-ima, dok drugi tek nakon 40 godina dobiju prve naznake bijelih pramenova.


Sijede vlasi nisu štetne, ali mnogima su iz estetskih razloga trn u oku jer su znak starenja. No, nekima to ne smeta i s ponosom nose svoje sijede vlasi, dok bi ih drugi radije sakrili. Ako se možete poistovjetiti s potonjim, onda su ovdje sve važne informacije, savjeti i trikovi kako pravilno obojiti sijedu kosu. 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


 


Objavu dijeli Vanessa Mathison (@vanessa.mathison)


Zašto kosa sijedi?


Glavni uzrok pojavljivanja sijedih vlasi je smanjena proizvodnja aminokiseline tirozina s godinama, koja je odgovorna za proizvodnju pigmenta melanina. Što smo stariji, proizvodi se manje tirozina i kosa gubi svoju prirodnu boju i pigmente. Drugi uzroci bijelih pramenova mogu biti stres, bolest i nedostatak određenih hranjivih tvari.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Мила Крыщихина (@mila_kryshchykhina)


Bitni savjeti


Danas postoji mnogo mogućnosti za prikrivanje sijede kose. Međutim, dobro poznati problem je da svaka boja kose ne nudi savršeno prekrivanje. Uostalom, postoje različite nijanse sive. Sa sijedom kosom mijenja se i struktura kose. Postoje dvije vrste boja za kosu koje osiguravaju najbolji rezultat, radi se o polutrajnim i trajnim bojama za kosu. Koja se od te dvije opcije odnosi na vas i vašu kosu ovisi o dva čimbenika: količini sijedih vlasi i tipu pokrivenosti.


Odredite postotak sijede kose kako biste znali koji tip boje i nijanse odgovara vašoj sijedoj kosi. Ako još niste dovoljno upoznati s ovom tematikom, a htjeli biste izbjeći beauty promašaj, radi sigurnosti potražite savjet kod frizera. Svaka je kosa drugačija i može drugačije reagirati na boju. Stručnjak vam ovdje može dati bolju procjenu. 


Postoje različite mogućnosti bojanja sijede ili bijele kose. Evo tri najpoznatija 


Pigmentirana njega kose: Pigmentirana njega kose u obliku spreja ili pjene prikladnija je za kratkotrajnu laminaciju i to samo kod prvih znakova sijede kose. Boja se obično ispere nakon prvog pranja, zbog čega biste morali mnogo brže ponovno bojati kosu.


Polutrajna boja za kosu: Pokrivanje sijedih uz ove proizvode je otprilike 30 do 70 posto. Posebna stvar kod polutrajnih boja za kosu je ta što ostavljaju vašu prirodnu boju kose kakva jest i boji samo sijede dijelove.


Trajna boja za kosu: Ako želite 100 postotno prekrivanje sijedih, najbolje je koristiti trajnu boju za kosu. Ova vrsta boje kose obično je opcija ako je 50 posto ili čak više vaše kose sijedo. Trajne boje za kosu osiguravaju intenzivniji rezultat boje. Iako trajne boje za kosu obećavaju potpuno prekrivanje sijedih, postoje iznimke koje ovise o proizvođaču, tipu kose i načinu nanošenja.


Odabir prave nijanse za sijedu kosu


Treba biti posebno oprezan pri odabiru boje, jer ne pruža svaka boja 100 postotno prekrivanje. Za to su najprikladniji takozvani prirodni tonovi. Oni su na pakiranju označeni s N ili 0 za nijansu (primjer: 3N, 3NN, Natural ili 3.0). Iako postoje razlike u miješanju i odabiru boje za kosu za bojanje sijede kose, postupak nanošenja boje je isti za svaku boju kose. Ipak, najbolje je početi tamo gdje je vidljiva većina sijedih ili bijelih vlasi.