Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

dobro je znati

Prerane sijede mogle bi alarmirati na neke zdravstvene probleme

Autor: Šarlota Brnčić

18.04.2023. 17:00
Prerane sijede mogle bi alarmirati na neke zdravstvene probleme

Foto: iStock

Genetika, stres i loša sreća mogu biti uzroci zašto ste počeli sjediti u ranoj dobi. U većini slučajeva nema razloga za brigu, a kako je sijeda kosa trenutno postala “in”, nekima bi se mogao svidjeti ovaj novi izgled.


Međutim, prema liječnicima, iznenadna pojava sijede ili bijele kose može biti znak temeljnih zdravstvenih problema.


Nešto od toga moglo bi biti posljedica jednostavnog nedostatka vitamina, koji se lako popravlja, ali u rjeđim slučajevima sijeda kosa, osobito prije srednje dobi, može biti znak bolesti srca, autoimune bolesti ili čak tumora mozga.


1. Nedostatak vitamina D


Vitamin D je nutrijent koji koža apsorbira putem sunčeve svjetlosti, a igra ključnu ulogu u razvoju melanocita. Također je ključan za preradu kalcija u tijelu, koji je neophodan za zdravlje kostiju.
Nedostatak dovoljno sunca također može dovesti do umora, nezadovoljstva, bolova u tijelu, slabosti i drugih simptoma, a u nekim slučajevima ovaj nedostatak može dovesti do pucanja i ispadanja folikula dlake.


2. Tumori mozga


Kompleks tuberozne skleroze još je jedan nasljedni poremećaj koji uzrokuje nastanak benignih tumora u mozgu, kralježnici, očima, plućima, srcu i bubrezima.


Nasljedna bolest pogađa otprilike jedno od 6.000 djece, a 1 od 5 ovih slučajeva patit će od dječje paralize, bijele mrlje u kosi koja se ne slaže s ostatkom glave.


Ovo stanje je uzrokovano nedostatkom melanina u kosi – ili pigmenata koje proizvode melanociti odgovorni za bojanje u mnogim živim organizmima.


Bijela mrlja je blagi simptom, ali bi mogla signalizirati dublji problem u budućnosti.


3. Von Recklinghausenova bolest


Neurofibromatoza tipa 1, koju liječnici nazivaju NF-1 ili von Recklinghausenova bolest, bolest je koja uzrokuje rast tumora duž živaca.


Stanje je nasljedno i pogađa 1 od 3.000 ljudi. Jedno od obilježja bolesti je promjena boje kose. Nadalje, budući da se ljudi rađaju s bolešću, simptomi se mogu početi pokazivati ​​u mladoj dobi.


Korejski istraživači su 2014. godine objavili izvješće o 5-godišnjem dječaku s NF-1 kojem se rano počela pojavljivati ​​sijeda kosa točno iznad čela.


4. Vitiligo


Dobro poznato i prilično često stanje, vitiligo ne samo da uzrokuje promjenu boje kože, već također može uzrokovati pojavu bijelih mrlja u kosi.


To je autoimuna bolest, što znači da je uzrokovana imunološkim sustavom koji pogrešno napada prirodne stanice tijela.


U slučaju ove bolesti, imunološki sustav vjeruje da su melanociti u tijelu strani, a bez njih će tijelo razviti bijele mrlje na koži.


Ponekad će tijelo također početi ciljati na melanocite u kosi, što rezultiraširenjem bijele i sijede kose.


Međutim, to je blago stanje koje ne uključuje nikakve druge značajne nuspojave.